De har tenkt, drømt, lest, googlet, angret og håpet.

Nå har de 120.000 personene som søkte seg til høyere utdannelse i år fått svar på hvor de skal bo og studere om én måned.

Julie Eldøy (19) er én av dem. Hun har biologistudier på femteplass i studiesøknaden, men det er absolutt ikke planen.

– Jeg har hatt lyst til å studere jus helt siden jeg var 9 år, sier hun.

– Det var spesifikt?

– Ja, det var en oppgave på skolen der vi skulle fortelle om hva vi ville bli. Så nå har jeg jobbet gjennom hele ungdomsskolen og videregående for å komme inn. Jeg har lyst til å hjelpe mennesker i en vanskelig situasjon og tror jeg kan få til mye med jusen, sier Eldøy.

Barnekull og Bergen

84.810 søkere har fått tilbud om studieplass gjennom Samordna opptak i år. Det er 1350 flere tilbud enn i 2013, en økning på 1,6 prosent. Over 53.000 har kommet inn på studiet de hadde øverst på ønskelisten.

Siden Eldøy sendte inn søknaden til Samordna opptak i april har hun tenkt mye på poenggrenser, hvor mange barn som ble født i 1995 og om det er verdt å flytte fra kjæresten i Ski hvis hun kommer inn i Bergen.

Er karakterkravene på nivå med fjoråret skal det gå bra å komme inn i Oslo, men:

– 1995-kullet er stort og det er jo flere søkere i år, jeg vet ikke, jeg er så spent, sier hun.

Jusstudiet i Oslo passerte i år siviløkonomlinjen på Norges Handelshøyskole (NHH) og er nå landets mest populære studium.

Bare én av ti søkere får tilbud om plass.

DN var med da 19-åringen åpnet brevet fra Samordna opptak. Se videoen øverst i saken.

Sjekk poenggrensene for årets opptak her:

Her kommer bare de beste inn: Studiene med høyest opptakskrav

Dette kreves for å komme inn på de mest populære studiene

Norges trangeste nåløye

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.