Ikt-fagene på NTNU har lenge slitt med lave søkertall, lav kvinneandel og høyt frafall.

Det ville universitetet i Trondheim gjøre noe med, og satt av rundt 1,5 millioner kroner til et moderniseringsprosjekt.

I år kunne man søke på fire «nyoppussede» masterprogrammer i ikt. Innholdet er oppdatert og navnene er pyntet på:

  • Ifjor ble 120 studenter tatt opp til det femårige masterstudiet i elektronikk. 19 prosent av dem var kvinner. I år er kvinneandelen økt til 26 prosent på det omdømte studiet «elektronisk systemdesign og innovasjon».
  • Kommunikasjonsteknologi fikk beholde navnet sitt i prosessen, men også her øker kvinneandelen - fra 25 til 42 prosent på ett år.
  • datateknologi (tidligere datateknikk) og kybernetikk og robotikk (tidligere teknisk kybernetikk) har antallet kvinner som er tatt opp stått på stedet hvil siden ifjor. Her er andelen fortsatt under 20 prosent.

Kopierte seg selv

Tiltaket er inspirert av NTNUs egen suksessoppskrift. For ti år siden gjorde universitetet det samme med andre sivilingeniørlinjer. Maskinteknikk ble til «produktutvikling og produksjon».

«Energi og miljø» ble navnet på en ny variant at de to tidligere sivilingeniørprogrammene elkraft og varmeteknikk.

Samlet sett er kvinneandelen på NTNUs femårige masterutdannelser i teknologifag nå 41 prosent. I 2010 var andelen 30 prosent.

– 41 prosent er høyere enn noen gang. Det er vi veldig glade for, sier prorektor Berit Kjeldstad ved NTNU til DN.no.

Universitetet bruker hvert år store ressurser på egne jentedager, jentecamper og andre tiltak som skal sørge for bedre kjønnsbalanse på de teknologiske linjene. Det gis også ekstrapoeng til kvinnelige søkere ved enkelte linjer.

– Hvilke tiltak fungerer, og hva har dere kuttet ut?

– Det er vanskelig å identifisere én faktor. Hadde vi visst hva som fungerer, ville vi bare gjort det. Men generelt har vi sett at vi må over en viss jenteandel for at de skal oppleve det som et godt læringsmiljø. 20 prosent jenteandel er på grensen, sier Kjeldstad.

Noen desimaler opp

Ved årets hovedopptak til studier gis 33.709 av tilbudene til menn, mens 51.101 tilbud gis til kvinner. Dette gir en kvinneandel på 60, prosent, som er på nivå med fjoråret.

Likevel sliter flere fagområder med å rekruttere nok kvinner.

Også Norges Handelshøyskole (NHH) har brukt mye energi på å øke rekrutteringen av kvinnelige studenter. I likhet med NTNU har de blant annet arrangert egne jentedager på campus.

Resultat? Kvinneandelen blant dem som har fått tilbud om studieplass i år er 43 prosent. Opp 0,7 prosentpoeng sammenlignet med ifjor.

– Vi er glade for at det har gått opp og holder seg godt innenfor høyskolens målsetning om minst 40 prosent av begge kjønn, sier NHH-rektor Frøystein Gjesdal i en pressemelding.

 

Kvinneandel på NTNU

Andelen kvinner som har fått tilbud om studieplass på NTNUs femårige masterprogrammer i teknologi.

Totalt antall tilbud i år på disse linjene var 2267.

Tall i prosent.