Selv om semesteret ikke har begynt, er det eksamensrush over hele landet denne uken. Stadig flere bedrifter tar inn sommervikarer og gir dem egne prosjekter å jobbe med, i stedet for å spre dem rundt på reelle avdelinger med «voksne» ansatte. Nå skal studentene vise hva de har fått til i løpet av sommeren.

Eksamensnerver

Ifølge punktene på power point-presentasjonen, har det vært mye hard jobbing mye moro.

– Og en god del iskrem, legger Seline Tomt (25) til.

Stemningen i auditoriet løsner litt, men ikke mer enn at det fortsatt er en følelse av muntlig eksamen i konsulentselskapet Vismas lokaler på Skøyen i Oslo. Esken med Frisk-pastiller har gått på rundgang, og jukselappen ligger klamt i hånden. Kanskje de skulle hilst på kundene da de kom i stedet for å ta to skritt frem, stå på rekke, smile og prøve å få blikkontakt med dem.

I seks uker har ni studenter jobbet med egne prosjekter for konsulentselskapet. Studentene har jobbet i to grupper og hatt det fulle ansvaret for å utvikle it-løsninger for Leger uten grenser og Norsk filminstitutt. Nå skal de presentere resultatet for ekte sjefer og ekte kunder.

Da kan selv it-studenter over halvveis i sivilingeniørgraden på NTNU bli nervøse for om teknikken stemmer, at presentasjonen faktisk dukker opp på skjermen eller at internett er stabilt nok.

– Vi jobbet til klokken ti igår kveld, så nå bør det meste være klart. Men man har jo alltid lyst til å teste én siste gang, sier Rune Holmgren (23).

Fremtidig jobb

Den siste dagen på jobb står mye på spill. Kunden skal være fornøyd med leveringen, arbeidsgiver skal være fornøyd med sommerens innsats. I så fall kan veien være kort til et jobbtilbud. Visma Consulting tar inn 15 til 20 nyutdannede hver høst, mange av dem har vært der på sommerprosjekt tidligere. For årets studenter bestemmes fremtiden kjapt.

EVALUERER INNSATSEN. Vidar Evensen, administrerende direktør i Visma Consulting.
EVALUERER INNSATSEN. Vidar Evensen, administrerende direktør i Visma Consulting. (Foto: Fartein Rudjord)
– Vi evaluerer sommeren og tar en samtale med alle. Ofte får en del jobbtilbud, og det skjer rimelig kjapt. Disse studentene blir jo kapret ett år før de er ferdigutdannet, sier Vidar Evensen, administrerende direktør i Visma Consulting.

– Hvem får jobb?

– Du må vise at du er faglig dyktig, og vi må se at du trives i konsulentrollen. Det er noe man ikke vet før man har prøvd det, sier han.

Egne prosjekter

– Vi skaper prosjekter som er spennende for studentene å jobbe med. Gjennom prosjekt­arbeidet blir de kjent med oss og vi med dem, sier Line Årnes, som jobber med studentrekruttering i Visma.

Også i Kongsberg gruppen settes studenter på egne prosjekter (se undersak).

– Er det egentlig realistiske prosjekter, dette?

– De fleste prosjektene våre er vanligvis ikke så avgrensede, men det er motiverende og lærerikt for studentene å få erfaring med hele prosessen fra oppstart til leveranse, sier Årnes.

I ABG Sundal Collier, derimot, tar studentene over prosjekter som ellers ville bli gjort av de ansatte.

– Studentene gjør ting som faste ansatte ville gjort, og avlaster oss slik. Noe av det vi gjør, kan en flink nyutdannet også gjøre. Vi har mange prosjekter, og det kan være periodevis mye arbeidspress. Da er det fint å få inn flinke motiverte unge til å bistå, sier Ole Petter Kjerkreit.

Han er ansvarlig for sommerpraktikantprosjektet til ABG Sundal Collier.

Han forteller at sommerpraktikantene deres jobber tett på seniorene, og sitter sammen med dem i et åpent landskap.

– Vi jobber ofte i team, med noen seniorer og juniorer. Da går de inn for juniorene. Slik kommer de nærmere det som faktisk skjer i arbeidet, og ender ikke opp med å jobbe med perifere prosjekter. Det er viktig for oss at de blir integrert i avdelingen de er i, sier Kjerkreit.

Han tror en kombinasjon av egne prosjekter og vanlig arbeidsoppgaver er optimal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.