Sommeren er på hell, noe som for mange betyr starten på en ny epoke.

Blant dem som i disse dager begynner i ny jobb, er Ya Ting Wong (24). Denne uken er hun på innføringskurs i Oslo, før hverdagen ved PwC-kontoret i Stavanger starter for alvor.

Wong legger ikke skjul på at det er knyttet ekstra stor spenning til det å være helt fersk på arbeidsplassen.

- Det viktigste er vel egentlig å være åpen for alt, tror hun.

Verdien av førsteinntrykket

Hodejeger Per-André Marum i Panamera mener nyansatte ikke bør undervurdere verdien av å gi et godt førsteinntrykk.

- En som jobber der fra før av kan anse deg som spennende og tenke at du er en person å satse på. På den annen side kan han eller hun blir skeptisk til deg, sier han.

Marum advarer særlig mot én fallgruve:

- Det er å kjøre på med altfor høy sigarføring den første uken. Eksponerer du deg ekstremt mye, tar du på deg en ganske stor risiko, sier Marum.

Anbefaler ydmykhet

Wong var ferdig med utdannelsen ved Norges Handelshøyskole (NHH) før sommeren. Nå vil hun bruke den første tiden i revisorbransjen til blant annet å lære så mye som mulig. Det mener Marum er en god innstilling. Nyansatte bør være litt ydmyke, understreker han.

- Det å tro at du kan alt første dagen, er ikke noe nordmenn synes er en god egenskap. Samtidig skal du ikke være underdanig: Du må vise at du står for noe, råder han.

Hodejegeren peker videre på at du viser engasjement ved å fremstå som nysgjerrig. Det er imidlertid en god balanse mellom det å spørre for å virke smart og det å spørre fordi du genuint ønsker å lære noe, minner han om.

Rett kroppsholdning

Vi danner oss gjerne et førsteinntrykk allerede før vedkommende har åpnet munnen, forteller kommunikasjonsrådgiver og kroppsspråkekspert Live Bressendorf Lundseth. Hennes viktigste råd til nyansatte handler om å slappe litt av.

- Er man forknytt i kroppsspråket, kan man virke nervøs. Nervøsitet er smittsomt, og folk vil derfor ofte trekke seg litt unna, advarer hun.

- Sørg heller for å ha en god blikkontakt og en vennlig utstråling. Rekk frem hånden, presenter deg selv og ta initiativ til litt «smalltalk», råder Lundseth.

- Vær sosial

Det å være sosial, mener Marum er svært viktig.

- Spis lunsj med folk og vær med på det som er etter jobb. Da finner du også lettere noen som er villig til å ta vare på deg - en som du kan ha litt kontaktpunkt med, sier han.

Hodejegeren understreker at det også er positivt å kle seg profesjonelt.

- Folk kan si hva man vil, men man blir litt bedømt etter klær. Dette gjelder kanskje enda mer for jenter. Ikke kle deg for sexy. Noen kan oppfatte det som at man prøver å bruke det - bevisst eller ubevisst. Da blir man bedømt ut i fra det, sier han.

- Forbered deg

På innføringskurset til PwC deltar det nesten 90 nyansatte. Kurset handler ikke bare om det faglige, men er også fullspekket med sosiale arrangementer. Wong planlegger å delta på det meste.

- Det er viktig å bli kjent med nye mennesker. Da har du ikke minst noen å spørre dersom du lurer på noe, sier 24-åringen.

Hun er forberedt på å arbeide mye i tiden fremover. Ifølge hodejeger Marum er det egentlig ingenting annet som gjelder når det kommer til å få en god start på arbeidslivet.

- Forberede deg godt og jobb hardt. Lever mer enn forventet. Skjønn at hvis det er en gang i livet du bør jobbe mer enn 100 prosent, så bør det kanskje være de første dagene eller ukene du er på jobb, sier han.

Les også:
Smilefjes er risikosport :) (Debatt)
Dette Putin-trekket kan gi «betydelig» markedskorreksjon
Slik finner nettkjempen drømmekandidatene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.