– Hvorfor ble det studier i USA?

– Jeg visste ikke hva jeg ville etter gymnaset. Det aller viktigste jeg gjorde var kanskje å gå befalsskolen. De to årene hjalp meg veldig til å ta et veivalg.

– Hvordan da?

– Først og fremst ble jeg mer moden. Spesielt det andre året blir du kastet ut i lederoppgaver du knapt får senere i livet. Du kan tenke deg selv, å være 20 år og leder 36 gutter og menn som er like gamle eller eldre enn deg. Det er gjerne folk som ikke vil være i militæret og som synes du er en dust som har valgt det som karriere. Disse menneskene skal du få til å gjøre ting de synes er fullstendig meningsløse, som å stå i et hull og stirre inn i mørket for å vente på en fiende som ikke finnes. Men ja, du spurte om hvorfor det ble USA-studier.

– Ja.

– Jeg har generelt vært veldig utadsøkende. Jeg kunne gått på BI, men det er det utrolig mange som gjør. Norge er et bitte lite, homogent land, og det er utrolig viktig for nordmenn å komme seg ut. Det vokser alle på og kan ta med seg resten av livet. Jeg hadde sannsynligvis ikke jobbet som leder i Norge for et amerikansk børsnotert selskap hvis jeg hadde studert i Norge.

– Ifølge cv-en din hadde du ett år etter studiene med «the ultimate sales experience»?

– Det er nok ingen salgsjobber som er tøffere enn å selge livsforsikringer til amerikanere. Den gangen ble den gjennomsnittlige amerikaneren ringt opp seks ganger om dagen av en eller annen gærning som skulle selge dem noe. Livsforsikrerne var de mest beryktede.

– Er det for mange studenter i Norge?

– Det tror jeg ikke. Jeg har diskutert dette mye med kona, som er amerikansk. Hun er sjokkert over hvor få som tar utdannelse i Norge. Her ligger vi langt etter USA, noe som er helt latterlig når du ser hvor enkelt og billig det er å studere i Norge. Det skyldes i hovedsak en katastrofal frafallsprosent i videregående. Jeg har to tenåringer som begynte i tiende klasse og andre gym nå. Hittil (den første uken, journ.anm.) har ingen av dem hatt noen form for undervisning denne uken. Det har bare vært kos og tull og tøys. Da er det ikke rart mange blir demotiverte.

 

Les også:
Dro til Norge og oljemessen med enveisbillett
Laget app – uten fars hjelp
Borte best
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.