I konferansesalen på hotellet Scandic Lerkendal i Trondheim ligger 19 år gamle Johan Gustavsson og sover, selv om klokken har passert 12 på dagen. Han har nettopp startet på en bachelor i historie ved NTNU og benytter seg av hotellets studenttilbud. For 150 kroner natten får han køyeseng og enkel studentfrokost.

– Det er både positive og negative ting ved å bo her, men det er billig og et sted å være, sier Gustavsson, som har bodd på hotell i snart en uke, og er klar for å komme seg inn i egen leilighet.

Han var en av svært få studenter som ennå ikke hadde ordnet seg med egen bopel da Dagens Næringsliv var innom på tampen av forrige uke.

26 år gamle Anna Catherine Macintyre og 22 år gamle Håkon Mellbye har begge skaffet seg leilighet. – Jeg fant leilighet selv, det var egentlig kjempelett, sier Macintyre, som har begynt på en bachelorgrad i psykologi ved NTNU.

LEDIG. Marianne Wallin hos Utleiemegleren sliter med å få leid ut parleiligheten på Kalvskinnet i Trondheim, og er blitt enig med eier om å kutte prisen.
LEDIG. Marianne Wallin hos Utleiemegleren sliter med å få leid ut parleiligheten på Kalvskinnet i Trondheim, og er blitt enig med eier om å kutte prisen.

Kutter prisen

I en typisk parleilighet på Kalvskinnet i Trondheim sentrum står daglig leder Marianne Wallin hos Utleiemegleren i Trondheim. Til tross for at den 44 kvadratmeter store leiligheten har ligget ute på Finn i en måned, hele høysesongen, er leiligheten ledig.

Denne uken ble derfor leilighetseieren og Utleiemegleren enige om å senke månedsleien med 500 kroner, fra 12.000 kroner i måneden.

– Det skal mye til for å tjene inn en tapt månedsleie. I slike tilfeller anbefaler vi å gå ned litt i leie heller enn å tape 10.000–12.000 kroner i leieinntekter, sier Wallin, og er klar på at årets august ikke har vært helt som før.

– Det har vært en merkelig høysesong. Vi har måttet justere prisen på noen leiligheter. Vi ser at det hoper seg opp med boliger på markedet nå. Tidligere holdt det med én fellesvisning der det kom flere interesserte. Nå kan leietagerne være mer kresne, og går gjerne på fire–fem visninger før de bestemmer seg, sier hun.

Wallin sier hun ikke har noen god forklaring på hvorfor det hoper seg opp med utleieboliger i Trondheim, men tror de over 500 nye studentboligene på Lerkendal som sto ferdig ­tidligere i år kan være én årsak.

Ikke panikk

Også hos Stiftstaden boligutleie, som har rundt 650 leieforhold, hvorav 200 i den private studentbyen Falkenborg sentralt i Trondheim, har sommeren vært av det uvanlige slaget.

– Vi har pratet om det på jobb og med kollegaer, hele sommeren har egentlig vært helt merkelig. Ifjor hadde vi ventelister 1. august, folk ville ha ting usett og hadde panikk. I år har jeg nettopp signert siste kontrakt på Falkenborg studentby. Så vi har absolutt ikke merket noen boligkrise, sier utleie- og markedsansvarlig Monica Weiseth.

Rundt 150 studenter har de siste ukene benyttet seg av Scandics hotelltilbud, som er utviklet sammen med Studiebyen Trondheim. Hotellet har også tilbudt studentene egne rom til sterkt rabatterte priser. Nå er behovet så å si borte.

– Dette er ikke noe vi tilbyr for å sko oss, det er mer for å bidra til å ta godt vare på studentene som kommer til byen og mangler et sted å bo. Vi ligger like ved NTNU på Gløshaugen, og føler oss som en del av campus. Studenttilbudet er en pilot, som vi får se om vi fortsetter med, sier hotelldirektør Bjørgvin Thorsteinsson.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.