STAVANGER. - Jeg kan litt norsk, sier Erik Marius Karlsen (23) med utpreget aksent.

Amerikaneren har norsk far, derav navnet, men er vokst opp i New Jersey, USA. DN møter han på den store olje- og gasskonferansen i Stavanger onsdag denne uken.

- Jeg kom hit for å starte et nytt liv. Bokstavelig talt. Her leter jeg etter en jobb, forteller den dresskledde 23-åringen, nå på engelsk.

Karlsen ble i starten av august ferdig med en bachelorgrad som gir han tittelen maskiningeniør. Noen uker senere satt han på et fly til Norge - med en enveisbillett i hånden.

Skal på intervju

Offshore Northern Seas (ONS) strekker seg over fire dager og samler alt som kan krype og gå fra bransjen. Her vil et ukjent antall visittkort bytte hender. Kontakter vil knyttes og avtaler mest trolig signeres.

På selve messeområdet er det rundt 1400 utstillere fra over 30 land. Karlsen skjønte fort at han ikke ville rekke gjennom alt. Heldigvis hadde han gjort en del research på forhånd.

De siste dagene har han har gått fra stand til stand. Presentert seg selv. Snakket med folk. Nettverket.

- Jeg starter med å spørre litt om selskapet. Hvis jeg synes det virker interessant, forteller jeg dem min historie. At jeg først og fremst ønsker å lære mer om industrien. Deretter at jeg planlegger å flytte hit og er på utkikk etter en jobb, forteller han. 

 

Samtalene blir fulgt opp på epost, noen ganger over telefon. Så langt har det gått over all forventning.

- Jeg har fått gode tilbakemeldinger, og ett selskap har allerede bedt meg komme på jobbintervju. Jeg har jo tatt en sjanse her, men akkurat nå er jeg ganske overbevist om at det vil ordne seg, sier Karlsen.

- Flere muligheter

«Den amerikanske drømmen» – at man kan klatre sosialt og økonomisk ved hjelp av hardt arbeid – har i alle år drevet eventyrlystne nordmenn over Atlanterhavet. Karlsen velger å dra den andre veien av særlig tre grunner: Den norske økonomien, naturen og det faktum at han har norske røtter og familie her.

- Det er fremdeles behov for maskiningeniører i USA, men jeg tror det er enda flere muligheter i Norge. Økonomien går jo eksepsjonelt bra, sier han.

Gjennom hele oppveksten har han feriert i Norge.

- Jeg liker menneskene, kulturen og samfunnet. Alt egentlig, sier Karlsen.

Fem år av gangen

23-åringen bor gratis hos en vertsfamilie mens han er i Stavanger. Det var programmet «ONS Young» som ordnet dette. Når messen er over reiser han tilbake til Oslo og sin norske familie der.

- I første omgang har jeg et femårsperspektiv. Jeg kan se meg selv bli her hele livet, men det kan nok ikke moren min, sier han og ler.

Det å få seg en jobb er i dag prioritet nummer én.

- Jeg er villig til å flytte til hvor som helst i Norge. Jo raskere jeg får meg en jobb, dess bedre. Sparepengene mine varer ikke evig og etter hvert må jeg begynne å betale ned studielånet, sier han og legger til:

- Ordner det seg ikke, «shipper» vel Norge meg tilbake til USA.

BYGGER NETTVERK. Erik Marius Karlsen (23) går fra stand til stand og snakker med flest mulig. FOTO: Tommy Ellingsen
BYGGER NETTVERK. Erik Marius Karlsen (23) går fra stand til stand og snakker med flest mulig. FOTO: Tommy Ellingsen

Her kan du se alle DNs saker fra oljemessen ONS(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.