Den flytende renten i Lånekassen vil fra 1. november være på 2,178 prosent. Det er den laveste renten i Lånekassen noensinne. Den synker med drøyt 0,1 prosentpoeng fra dagens nivå, som er 2,276 prosent.

– Den flytende renten har ligget på 2-tallet siden mars 2012. Den har sunket eller vært uendret ved hver rentefastsettelse i ett år nå, og 1. november når den et nytt bunnivå, sier Anne-Berit Herstad, kommunikasjonsdirektør i Lånekassen i en pressemelding.

 

«Det mest gunstige lånet»

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB, kjent fra Luksusfellen på TV 3, sier studielånet er det mest gunstige lånet du kan få.

- Har du problemer med å betale studielånet en periode, kan du be om utsettelse. Normalt vil nedbetalingstiden bli forlenget, som vil si at du betaler tilbake mer i renter og gebyrer. Du kan også få slettet renter på studielånet for en periode hvis du har lav inntekt og ved død slettes lånet, forklarer hun til DN.

- Det ligger i norsk blod å være opptatt av å være gjeldsfri. Det betyr at flere refinansierer og jeg ser tilfeller i Luksusfellen der folk nedbetaler studielånet med et forbrukslån. De som gjør det, ønsker sikkert å samle lånet sitt ett sted, men tenker ikke på kostnadene. Det er helt hårreisende at noen betaler ned et lån som har to prosent rente med ett som har ti ganger høyere rente, sier hun.

 

Markedsstyrt

Renten i Lånekassen er markedsstyrt og basert på beregninger fra Finansdepartementet.

Både fast og flytende rente blir fastsatt seks ganger i året. Kunder som ikke aktivt søker om fast rente, vil automatisk ha flytende rente.

430.300 av Lånekassens tilbakebetalere har flytende rente på studielånet sitt, mens 166.800 har fast rente.

 

Månedlig betaling

I sommer innførte Lånekassen nye ordninger for sine rundt 600.000 tilbakebetalere. Månedlig betaling, avtalegiro og muligheten til å velge forfallsdato er tre av endringene.

De nye ordningene skal gjøre det enklere å betale studielånet.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.