Da Vilde Michelsen Værøyvik besøkte New York som 14-åring, bestemte hun seg for å jobbe i FN når hun ble stor.

11 år senere gikk drømmen i oppfyllelse.

– Jeg kan ikke tenke meg å gjøre noe annet, sier Værøyvik foran den ruvende FN-bygningen på Manhattan.

25-åringen jobber for Norge i verdens kanskje viktigste internasjonale organisasjon.

Hun er såkalt valgmedarbeider ved den norske FN-delegasjonen. Det innebærer at hun skal bistå med å omsette norsk utenrikspolitikk til konkrete personvalg i FNs utallige små og store råd, utvalg og komiteer. Kort sagt: Hvem skal Norge stemme på - og hvordan skal vi få andre land til å støtte våre kandidater?

DN Talent har snakket med flere unge nordmenn som jobber i utlandet. Les om hvordan Kristian Monsen Røkke (31) gikk fra rørleggerjobb til toppstilling i USA.

For Værøyvik innebærer det lange dager på kontoret, gjerne etterfulgt av en mottagelse eller to på kveldstid for å møte aktuelle kandidater.

– Man må være sosialt anlagt og litt arbeidsnarkoman i denne jobben, medgir 25-åringen.

Studerte ute

Værøyvik var utvekslingsstudent i Mexico mens hun gikk på videregående i Bergen. Etter gymnaset startet hun på journalistikkutdannelse med fordypelse i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen.

Der tok hun et semester i Ghana, som eneste nordmann blant 35.000 studenter ved landets universitet.

Etter en lang søknadsprosess ble hun tatt opp på Columbia University i New York og deres mastergrad i menneskerettighetsstudier.

– Arbeidsmengden var «insane». I løpet av en typisk uke kunne pensum være på 1500 sider pluss innleveringer, sier Værøyvik.

Les også: Dan (28) solgte leiligheten og signerte en kontrakt han egentlig ikke helt forstod

Underveis oppdaget hun en mulighet for å bli værende i USA etter studiene. Trikset var å søke om «yrkesrettet trening», som førte henne til Avaaz - en kampanjeorganisasjon som avisen The Guardian kaller verdens største og mektigste nettbaserte aktivistnettverk.

Skeptiske til 23-åringen

I Avaaz fikk hun jobb som direktørens assistent, med ansvar for alt fra sekretæroppgaver til tale- og rapportskrivning.

– De var skeptisk til alderen min, jeg var bare 23 år da. Men jeg fikk sjansen: en prøvekontrakt på fire måneder som ble stadig forlenget, sier Værøyvik.

Etter to år i jobben oppdaget hun en ledig stilling ved den norske FN-delegasjonen i New York. Hun fikk jobben i vinter.

Som lokalt tilsatt valgmedarbeider uten aspirantkurs lever hun ikke det polstrede livet som nordmenn på diplomatkontrakter i utlandet gjør.

Røft nabolag

Mens kollegene som regel bor i blendahvite nabolag med dørvakter og alarmberedskap, holder Værøyvik til i Harlem, et sort nabolag med kriminelle gjenger og narkotikatrafikk utenfor dørene.

– Det er godt å slippe unna sjelløse Midtown, sier hun med henvisning til området rundt FN-bygningen.

Det er et drøyt tiår siden hun bestemte seg for å jobbe i skyskraperen ved East River. Hva hun skal gjøre om ti år, er uklart.

– Jeg er ganske dårlig på å tenke fremover, sier Værøyvik.

 

Les også:

- Her snakker alle tre eller fire språk

Følg saker om studieliv, jobb og karriere på DNs talentsider(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.