I forbindelse med Handelshøyskolen BIs fadderopplegg ble 34 studenter tatt for bruk av falsk legitimasjon på én kveld. Det skjedde under et arrangement på utestedet Lawo i Oslo.

– Alle blir anmeldt for dokumentforfalskning, sier driftsansvarlig Tom Snustad ved Lawo.

Han sier de generelt ser at mange bruker falsk legitimasjon, men at 34 på én kveld er unormalt.

– Ofte låner de storesøsterens leg, for eksempel. Etter hvert er det også blitt mulig å lage ganske gode kopier, sier Snustad.

Utestedet samarbeider med Studentforeningen ved BI Oslo (SBIO) og har huset mange fester for ferske studenter de siste ukene. I tillegg er det stedet for BIs faste studentkvelder hver torsdag utover semesteret.

Snustad sier de samarbeider tett med politiet og er ekstra på vakt på studentfester. Lawo har 20-årsgrense og må dermed nekte en del ferske studenter rett fra videregående inngang.

Kan få karrierekonsekvenser

– På studentkvelder har vi flere sjekkpunkter i køen. De må gjennom flere kontroller før de slipper inn. Det kan bli et problem for oss om de slipper inn. Og det kan få store konsekvenser for dem selv, sier Snustad.

Studentforeningen har derfor lagt ut et informasjonsskriv på egne nettsider. Der advarer SBIO og studentforeningen BUFF (Bartendernes utvalg for fuktige forlystelser) i samråd med politiet mot bruk av falsk legitimasjon.

«Man vil få bøter og prikk på rullebladet, og i verste fall fengselsstraff», skriver studentforeningen og fortsetter:

«For studenter er det særlig viktig at de gjøres oppmerksomme på at dette kan få store konsekvenser for studietiden og videre karriere. Utveksling til andre land (særlig USA) og yrker som f.eks. aksjemegler og eiendomsmegler krever rent rulleblad og plettfri vandel.»

Leder Espen Haugen i studentforeningen sier meldingen ble lagt ut for å advare og forebygge.

«Stort sett for alle»

– Det er mange som begynner på studier for første gang nå, de kommer kanskje fra andre steder i landet og er ikke kjent med at de fleste utestedene i Oslo har 20-årsgrense. Da er det viktig at de vet konsekvensen av å bruke falsk legitimasjon, sier Haugen.

Han sier både SBIO og Lawo ser alvorlig på tilfellene.

– Noen vil tenke på det som en liten ting å bruke en annens bankkort, for eksempel. Men det kan få store konsekvenser, sier han.

– Ville det ikke vært bedre å arrangere fadderfester der alle får komme inn?

– Alle hovedarrangementer under fadderukene har hatt 18-årsgrense, men det har vært to dager med afterparty der man ikke har klart å finne et offisielt sted med aldersgrense under 20 år. Alle andre dager hadde vi et eget afterparty-tilbud med 18-årsgrense. Det er generelt få utesteder i Oslo som ønsker personer under 20 år hos seg.
Følg saker om studieliv, jobb og karriere på DNs talentsider
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.