Blant murhus og brostein er vinduer belagt med klistremerkene «YES» eller «No, thanks». Det er et hint om veiskillet Skottland står foran 18. september. Nå er tiden kommet for å bestemme seg om de vil løsrives fra Storbritannia eller ikke.

Enten det er i en taxi, på gaten eller på en fredag kveld kan man lett finne noen som er helt oppslukt av debatten, bare man spør. Jeg har fått høre om den helt siden jeg begynte å studere i St Andrews for ett år siden.

Ja-kampanjen er blitt betegnet som venstreorientert og har ikke vært like aktiv i St Andrews. Byen, universitetet og mange av de skotske studentene her er stort sett konservative, og dermed ikke like aktive politisk som i mange andre byer i Skottland.

Likevel finnes organisasjonen «St Andrews Students for Independence». På en filmvisning i deres regi denne uken var det en variert gruppe mennesker som kom for å se på filmen som var for et uavhengig Skottland. De fleste hadde bestemt seg for hva de ville stemme allerede.

Lederen av «St Andrews Students for Independence», Scott Taylor, var svært engasjert både før og etter visningen. Ja-kampanjen er spesiell fordi den drives av folk som ikke nødvendigvis har vært politisk aktive før. Taylor mener dette har ført til at folk snakker med hverandre, og ikke at politikere snakker ned til folket.

Taylor mener de kjemper for et rettferdig Skottland med mer økonomisk kontroll, mindre forskjeller mellom rik og fattig, og en høyere forventet levealder. Hans største ønske for det nye Skottland er at man kan jobbe seg opp og frem i et mer sosialt rettferdig samfunn, der man ikke er begrenset av hvilken familie man er født inn i.

Ja-siden har appellert til de unge gjennom kunst og satire, blant annet gjennom kunstnergruppen National Collective og artisten Lady Albas sanger. Hun har blant annet en parodi på Lady Gagas «Bad Romance», en satirisk låt om forholdet mellom Skottland og England med over 100.000 treff på Youtube. I musikkvideoen blir bokstavene i «romance» byttet om til «Cameron».

Selv om debatten stort sett handler om hva uavhengighet betyr for dem som er skotske, vil det utvilsomt påvirke oss som bor og studerer her også. Jeg sitter ihvertfall spent og håper at prisnivået i butikkene holder seg lave og at studiekostnadene ikke øker.

Avtalene som i dag gjelder mellom Norge og Skottland som del av Storbritannia vil bli endret etter løsrivelsesprosessen. De store spørsmålene vil alle bli diskutert i løpet av de 18 månedene etter en mulig løsrivelse, før det skotske valget i mai 2016. Akkurat hva som vil skje kan bli veldig annerledes enn hva som er lovet.

Uansett hva det endelige svaret blir 18. september, vil de fortsatt ha de samme utfordringene i dagene som følger, men muligens helt andre måter å løse dem på.

Haakon Berge Wiken (19) fra Bærum studerer internasjonale relasjoner og økonomi ved University of St Andrews i Skottland. Han blogger ukentlig fra et av verdens eldste og beste universiteter på DN.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.