- Når selvtillit og selvsikkerhet bikker over til arroganse kan det lett koste deg jobben, sier eier og partner Erik Falk Hansen i OG-S, som rekrutterer ledere og spesialister til oljeindustrien.

Han har erfaring fra rekruttering i en rekke land og anslår at han har vært involvert i over 500 ansettelser. Unge nyutdannede talenter på jobbjakt må bli mer ydmyke, mener den erfarne hodejegeren.

- Mange er veldig flinke og kan vise til toppkarakterer, men man lærer ikke å bli en god leder på universitetet. Jeg har fått en rekke henvendelser fra folk som vil ha toppstillinger uten å ha hatt lederansvar i det hele tatt, og da begynner man jo å lure. Hvor kommer denne overdrevne selvtilliten fra? Jeg har inntrykk av at man havner litt i "boblen" på høyskoler og universiteter og snakker hverandre opp. Mange stiller til jobbintervju og tror de kan utsette mye mer enn de kan. Det har nok noe med forventninger å gjøre, og er noe man skal passe seg for, sier Falk Hansen til DN.

- Å ha en mastergrad i ledelse betyr ikke at du kan lede et stort børsnotert selskap.

Vær ydmyk

- Hvor går grensen mellom selvtillit og arroganse?

- Å prate nonstop om seg selv uten å underbygge med fakta er ødeleggende. Men du kan oppsummere fakta rundt hva du har gjort, hva du kan gjøre og hva du har oppnådd, og fortelle om de områdene hvor du har behov for å lære mer.

Ydmykhet er nøkkelordet, ifølge Erik Falk Hansen.

- Ydmykhet viser at du er villig til å være, villig til å ta imot råd og villig til å utvikle deg videre. Det viser også at du har et realistisk bilde av deg selv og kan lytte til andre. Klarer du å vise intervjupanelet at du er en ydmyk person, så er det deretter lett å vise selvtillit uten at dette blir sett på som arroganse, sier han.

Her er hans tips før jobbintervjuet:

  • Vis at du har gått en ekstra mil for å lære om bedriften på forhånd. Å lese hjemmesiden deres er ikke godt nok. Søk i nyheter, snakk med ansatte eller tidligere ansatte osv.
  • Vis at du forstår at du er helt klar på at en ny arbeidsgiver og et nytt miljø vil være en lærekurve.
  • Be intervjupanelet om å bedømme deg: Hva mener de om din erfaring? Hvilke erfaringer har du som er relevant for stillingen?
  • Får du spørsmål om egne svakheter, ikke vri det til noe positivt. Det er bare tull, ifølge Falk Hansen.
  • Vis at dine gode resultater fra tidligere ikke bare er takket være deg, men også personene rundt deg.

- Nå har du allerede vist at du er en ydmyk person, så nå kan du kjøre på alt du vil og slå på stortromma. Men hold deg til fakta, sier Erik Falk Hansen.

- Fortell hva du mener du er flink på, men presisér at dette er din mening. Gi eksempler på positive tilbakemeldinger du har fått fra dine ansatte eller eventuelt overordnede. Og ikke vær redd for å nevne ting du har vunnet eller om du har vært "best in class", oppsummerer han.

Hodejeger Erik Falk Hansen
Hodejeger Erik Falk Hansen
 

Dokumentér skrytet

Leder Gisle Hellsten på karrieresenteret ved Universitetet i Oslo (UiO) har inntrykk av at det er mange flere som er altfor beskjedne enn som er arrogante i jobbintervjuer:

- Men hvis man tror det er en god strategi å skryte uhemmet av seg selv, er det skivebom så det suser. Da ryker du fort ut, sier han.

Selvtillit er imidlertid gull verdt, understreker Hellsten.

- Jeg har til og med fått spørsmål om det er ok å fortelle at man har fått A på masteroppgaven. Selvfølgelig er det det! Så lenge du kan dokumentere det du forteller om, er det ingenting i veien for å dra på litt. Men jeg tror det er mer utbredt at jobbsøkere trekker fra i stedet for å legge til - det ligger dessverre litt i den norske kulturen at vi ikke skal skryte for mye av oss selv, sier han.

Les også: Etterlyser mer selvskryt i norske cv-er

Jobbsøkertaktikkene du må droppe umiddelbart  

Norske sjefer ansetter personer som ligner dem selv  

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.