Klokken er kvart over ti om morgenen og et tyvetalls topptrente unge gutter løper, spurter og hopper rundt i regnet på Lerkendal. John Hou Sæter (16) er den yngste på treningen med juniorlaget, men en underdog er han ikke.

Han spiller på landslaget for 18-åringer, er fast på Rosenborgs andredivisjonslag og den yngste i historien til å debutere på A-laget. På spørsmål om hemmeligheten bak suksessen smiler han beskjedent.

– Da vi var små var alle like flinke, men jeg trente alltid litt mer enn de andre. Gjennom hele barneskolen hadde jeg med meg en fotball over alt, hver eneste dag, uansett årstid. Det gir vel resultater.

Med fotballtrening seks dager i uken og kamper i helgene har 16-åringen en tett timeplan. Han har måttet droppe et par bursdagsfeiringer, men har aldri vurdert å trappe ned på fotballen.

Klassisk: Pianokarrieren er lagt på hyllen, men John Hou Sæter har fortsatt musikken i fingrene.
Klassisk: Pianokarrieren er lagt på hyllen, men John Hou Sæter har fortsatt musikken i fingrene. (Foto: Wil Lee-Wright.)
– Jeg trener først og fremst fordi det er så utrolig gøy. Å se resultater motiverer meg selvfølgelig også, men det er gleden ved å spille og lidenskapen for sporten som får meg på trening om morgenen.   

Skoleflink

Skolegangen lider på ingen måte under treningsgleden til det unge fotballhåpet. Han tok teoretisk matte beregnet på elever i videregående skole allerede i tiende klasse, og gikk ut av ungdomsskolen med 5,5 i snitt.

– Jeg er opptatt av å gjøre det godt på skolen og å ha noe å falle tilbake på, men det er fotballspiller jeg vil bli.

Takket være et samarbeid mellom toppidrettslinjen ved Strinda videregående skole og Rosenborg får Hou Sæter trene med klubben i skoletiden, og flere av skoletimene er flyttet til Lerkendal stadion.

– Det er lurt å bruke tiden på skolen så effektivt som mulig for å få bedre tid til trening og venner etterpå.

Etter to timer morgentrening med juniorlaget og tre timer med fotballspilling på skolen går han hjemover mot Bakklandet i øsende regnvær.

– Jeg har tenkt å dra ut på banen etterpå for å trene litt til, smiler han. 

Pianofingre

På kjøleskapet til familien Hou Sæter henger det mange minner, og mamma Yurong Hou peker stolt på et bilde av en liten gutt med en stor pokal. Etter å ha deltatt på Manchester Uniteds fotballskole i Trondheim ble han plukket ut blant 20 000 barn fra hele verden til en konkurranse i Manchester. 10-år gamle John stakk av med andreplassen, og fikk utdelt premien i pausen på Old Trafford av selveste Sir Bobby Charlton.

– John tar ting veldig lett, ikke bare fotball. Da han ble introdusert for sjakk som liten gutt knuste han oss voksne så snart han hadde lært reglene.

Før fotballen tok over sang John i guttekor og ble regnet som en lovende pianist. Holbergsuiten sitter fortsatt i fingrene, men det er fotballen han ønsker å leve av.

– På samme måte som han forsto sjakk som liten forstår han spillet og taktikken i fotball. Han elsker å spille fotball mer enn noe annet, det er derfor han trener så mye. Det er sånn man blir god, slår mamma Yurong Hou fast.

Støtte hjemmefra

Sæter forteller at foreldrene knapt visste hva fotball var før han begynte å spille, men at de med tiden har blitt ordentlige supportere.

– Jeg heier ikke på Rosenborg eller Manchester United, ler mamma.

– Jeg heier på sønnen min. 

HEIER PÅ SØNNEN. - Jeg heier ikke på Rosenborg eller Manchester United, sier Yorung Hou, moren til John Hou Sæther.
HEIER PÅ SØNNEN. - Jeg heier ikke på Rosenborg eller Manchester United, sier Yorung Hou, moren til John Hou Sæther. (Foto: Wil Lee-Wright.)
Med seks fotballtreninger i uken, helgekamper og lange skoledager kan det være en utfordring å få kabalen til å gå opp. I kveld kommer vennegjengen på besøk for å se på fotballkamp i tv-stua.

– Jeg kjører ham rundt, lager all maten han trenger og heier ham fram. Det viktigste for meg er at han har det gøy!

– Jeg hadde ikke kunnet spilt så mye fotball og kommet så langt uten mamma og pappa, sier John i det mamma går ut på kjøkkenet for å koke kaffe.

Følg DN Talent på Facebook og Twitter for nyheter og tips for studenter og nyutdannede.

 

Les også:

Å ha en mastergrad i ledelse, betyr ikke at du kan lede et stort selskap

Etterlyser mer selvskryt i norske cv-er

Jobbsøkertaktikkene du må droppe umiddelbart  

Norske sjefer ansetter personer som ligner dem selv  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.