NTNU-forskerne Edvard og May-Britt Moser fikk nobelprisen i medisin for deres pionerarbeid innen hjerneforskning og oppdagelsen av hjernens gridceller.
NTNU-forskerne Edvard og May-Britt Moser fikk nobelprisen i medisin for deres pionerarbeid innen hjerneforskning og oppdagelsen av hjernens gridceller. (Foto: Geir Otto Johansen)
– Det var helt vilt å høre. Jeg var ute på joggetur da jeg fikk beskjed, og det ble til en løpetur. Jeg måtte bare komme meg hjem så raskt som mulig, sier Hanne Stensola (33).

De siste årene har hun og kjæresten Tor Stensola (33) vært doktorgradsstipendiater under vingene til de ferske nobelprisvinnerne i medisin, May-Britt og Edvard Moser på NTNU. Innimellom gledesropene fra instituttet i Trondheim rakk hjerneforsker May-Britt Moser å rette en takk til blant annet doktorgradsstipendiatene som har jobbet tett med dem på prosjektet.

Det samme gjorde Edvard Moser.

– Det er en veldig viktig del av puslespillet vi har holdt på med, sa Moser om Stensolas bidrag – på telefon til DN før han løp inn i et tv-studio mandag ettermiddag.

Hanne Stensola sier det er vanskelig å sette ord på hva Moser-ekteparet har betydd for dem.

– Vi har vært i Trondheim i seks år, uten annen familie. Laben har vært får familie, vårt nettverk, vårt hjem. De har passet så godt på oss. De er ikke bare smarte, men også fantastisk snille folk, sier hun.

De har dermed samme «slektsbånd» som ekteparet Moser.

– De kaller laben for sitt tredje barn, sa Isabel Moser til NRK da det ble klart at foreldrene får årets nobelpris i medisin.

Vil forske sammen

I 2012 sto Hanne og Tor Stensola som hovedforfattere av en studie om stedssanser som ble publisert i det prestisjetunge forskningstidsskriftet Nature. Studien var en del av arbeidet de gjorde som stipendiater ved Senter for nevrale nettverk på NTNU. Moser-ekteparet var medforfattere.

– Blir dere det neste norske ekteparet som får nobelprisen?

– Først må vi gifte oss, i så fall, sier Stensola, og ler.

– Men vi vil gjerne drive med vitenskap sammen. Moser har vært veldig inspirerende. De er så dyktige at man nesten mister pusten. Ingen forstår hvordan de klarer alt sammen, sier hun.

Gikk glipp av festen

Selv gikk Stensola glipp av den elleville feiringen i Trondheim med et nødskrik. Mandag var Tor Stensola på vei med flyttelass fra Trondheim. Han leverte doktorgradsavhandlingen ved NTNU like før sommeren. Blant opponentene var blant andre britisk-amerikanske John O’Keefe, som ble tildelt nobelprisen sammen med Moser-paret mandag. Hanne Stensola er for tiden i foreldrepermisjon og har ikke levert avhandlingen ennå.

– Vi er jo veldig lei oss for å ha gått glipp av feiringen, sier hun.

Nå er forskerparet i Kristiansand, men reiser snart til Portugal der Tor Stensola har fått en post doc.-stilling innenfor samme fagområde.

– Vi kommer til å savne Trondheim og planen er å dra opp igjen om tre år, sier Hanne Stensola.

«Helt sjokkerende» forskning

Både May-Britt og Edvard Moser var svært overrasket over beskjeden de fikk mandag morgen. Mens May-Britt Moser danset i gangene på NTNU, satt Edvard Moser uvitende på et fly på vei til München. Ikke engang da han landet, så velkomskomiteen og at han hadde fått 150 eposter i løpet av turen, trodde han på det.

Hanne Stensola ble ikke like overrasket.

– De sier selv at de ikke har tenkt på det, men alle andre rundt dem har hatt troen. De har en vanvittig anerkjennelse internasjonalt. Alle unner dem dette. Forskningen er jo helt sjokkerende, det gir en helt ny type klarhet rundt hvordan hjernen fungerer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.