– Hva ville du bli da du startet på studiene?

– Jeg drev med politikk og organisasjonsarbeid fra jeg var ung, og hadde allerede praktisk erfaring med offentlig rett. Jeg hadde også vært med på å påvirke lovprosesser. Jeg har ellers mye journalistikk i familien, og begynte der fordi jeg var samfunnsengasjert, men ikke ville bli politiker. Da var det hardt å komme inn på Journalisthøgskolen, men jeg klarte å komme inn via praksiskvoten. Det gikk akkurat.

– Hva var det viktigste du lærte i studietiden?

– Metodedelen av jusen var nyttig. Og jeg lærte mye av legendariske jusprofessorer som også var fantastiske forelesere. Jeg jobbet alltid mye ved siden av studiene, utdannelsen var et fristed. Det eneste jeg ser er at jeg burde ha studert mer, jeg var så ivrig på å komme ut i arbeidslivet. Hadde jeg visst det jeg vet nå, hadde jeg kanskje studert lenger.

– Innenfor det samme eller noe annet?

– Kanskje noe annet. Det er litt beklagelig at jeg ikke skaffet meg mer økonomi.

– Det hadde du hatt bruk for i dag?

– Ja. Men vi har flinke økonomer i Virke, og jeg har lært masse gjennom jobb.

– Ville du studert det samme igjen?

– Det er vanskelig å si, jeg er glad for å ha en yrkesbakgrunn. Jeg må si studenter i dag er privilegerte som har mulighet til å studere lenge. Jeg synes imidlertid synd på dem som går ut med lange utdannelser, som ikke er særlig arbeidslivsrettet. De får seg ofte et sjokk i møte med arbeidslivet. Eller de som opplever at det ikke er bruk for utdannelsen deres. Det er et tankekors. Jeg visste hva jeg gikk til. Jeg kom inn i mediebransjen idet internett tok av. Det var derfor jeg hoppet av – jeg var lei av stadig kutt og tøffere arbeidshverdag.

– Hvilke råd har du til årets nye studenter?

– Tenk arbeidsrettet, skaff deg praksis. Jeg har vasket hus på Gjøvik, jobbet på parfymeriet til bestefar og redd opp senger på Hotel Gyldenløve. Ingenting ved de jobbene var overflødig. Bygg broer mellom fag og virkelighet, det er mitt beste råd. Det er også lurt å dokumentere at du har andre interesser – at du engasjerer seg i samfunnet, for eksempel. Politisk arbeid, frivillig arbeid, leksehjelp. Det er det som skiller klinten fra hveten i en jobbsøkerbunke.

 

Les også:

Slik treffer Ebola-utbruddet finansmarkedet
Disse får æren for at skolen har landets laveste dropout-tall
- Dette minner mer om seigpining  
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.