Tre giganter har samarbeidet om å utvikle et lederutdannelsesprogram. Nå har det rykket tre plasser opp siden ifjor og er dermed verdens aller beste, ifølge Financial Times' nye rangering.

Mastergradsprogrammet «Trium Global EMBA» tilbys av HEC Paris, London School of Economics (LSE) og New York University. Tidligere studenter har en snittlønn på over to millioner kroner, og har hatt en lønnsøkning på 60 prosent etter fullført utdannelse.

Financial Times' liste er en rangering av deltids masterprogrammer i økonomi og ledelse, ofte kalt Executive MBA.

UCLA og Universitetet i Singapores program er den utdannelsen blant topp ti der kandidatene har høyest lønnsvekst etterpå - 78 prosent.

BI utdanner kinesere

Alle de fem høyest rangerte utdannelsene er lederprogrammer som er utviklet i samarbeid mellom to eller flere skoler. Den suksessoppskriften har Handelshøyskolen BI kopiert. BI samarbeider med Fudan University i Shanghai om å tilby et EMBA-program. Dette er rangert på en 55. plass.

BI har samarbeidet med det kinesiske universitetet siden 1996 og tilsammen har omlag 2000 kinesiske mellomledere en mastergrad fra BI.

Ingen rene, norske lederutdannelser er på listen.

Lønn teller mest

Skolene er rangert ut fra ulike kriterier, som blant annet måler mangfoldet blant ansatte, styremedlemmer og studenter. Mange nasjonaliteter og jevn kjønnsbalanse gir høy score. Vitenskapelige publiseringer og produksjon av doktorgradsstudenter teller også positivt.

Tidligere studenters stilling, lønn og lønnsvekst vektes imidlertid tyngst av Financial Times.

DN har tidligere skrevet at to av tre som tok etterutdannelse på BI ifjor har fått høyere lønn og tilleggsytelser.

Lønnsøkningen ligger for de fleste på mellom 20.000 og 40.000 kroner i året.

Les også: Bygger på - rykker opp(NB! Krever innlogging)

Også Econas medlemsundersøkelser viser at tilleggsutdannelse som for eksempel en MBA eller en annen ledelsesmastergrad bidrar til økt ansvar og økt lønn.

– Det kan for eksempel synes som om en MBA i snitt gir mer ansvar og en lønnsgevinst på 40–50.000 kroner for dem som allerede er siviløkonomer, sa fagsjef Joakim Østbye i Econa, interesse- og arbeidstagerorganisasjonen for siviløkonomer til Dagens Næringsliv.

- Null effekt

Professor Kjell G. Salvanes ved Norges Handelshøyskole (NHH) er imidlertid skeptisk til slike undersøkelser.

– Skulle jeg opp­­summert forskningen på etterutdannelse, ville jeg sagt at effekten er presis null, sa han til Dagens Næringsliv.

Salvanes sier det er populært å bruke etterutdannelsesprogrammer, men at effekten er lite analysert.

– Mange studier viser sikkert stor effekt ved å peke på at kandidatene har fått jobb. Men også kontroll­gruppen, som ikke tar mer utdannelse, får jobb. Sann­synligheten for å få en ny jobb er like stor for begge grupper, sa Salvanes.

Topp 20

Verdens beste «executive MBA»-programmer, ifølge Financial Times.

Kilde: Financial Times Executive MBA Ranking 2014

Lønnen er omregnet fra dollar. Dagens kurs på 6,56 er brukt.

Les også på DN.no

– Jeg prøvde egentlig å lese minst mulig om utfordringene  

- Gullalderen i norsk økonomi er forbi

Hans solgte gullet sitt til Nordens største gulloppkjøper og ble lovet pengene innen syv dager  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.