Moren har kledd ut barna sine som kuer. Faren har sendt med dem et juletre, som er inngangsbilletten til den vanvittige barberskumkrigen. Hva er det egentlig som foregår på et av verdens eldste universiteter?

Hvert år gjenopplever studentene i St Andrews en gammel tradisjon som heter «Raisin weekend» som feires med sine akademiske familier. Tradisjonen er at alle førsteårsstudenter blir adoptert av en akademisk «mamma» og «pappa» som de blir kjent med i tiden før Raisin weekend.

Disse foreldrene er som oftest tredjeårsstudenter. Ordningen gjør at studenter blir kjent på tvers av årstrinn og forbindelsen varer ut tiden man er i St Andrews.

Navnet Raisin weekend kommer av at førsteåringene tradisjonelt ga mentorene sine luksusvaren rosiner som takk for hjelpen. Gaven ble mottatt og foreldrene skrev en kvittering på latin. Navnet og kvitteringen er fortsatt del av feiringen selv om den har tatt en helt annen form.

Raisin weekend strekker seg over to dager, der man på søndagen drar til sin «mor» på formiddagen og sin «far» på kvelden. Mange gruer seg til søndagen, som kan føles som en endeløs strøm av alkohol fra morgen til kveld, alt etter hvordan dine foreldre velger å behandle deg. Hele dagen raver studenter rundt i gatene og skal fullføre alle mulige rare oppgaver. Det er eggkrig på stranden, rebus der man er knyttet sammen ved bena og en pinlig oppgave man må gjøre midt i byen.

Mandag morgen er man tidlig ute igjen. Først skal «mødrene» kle ut barna i hva enn hun måtte bestemme. Her er det utrolig mange kreative løsninger hvert år, der alle barna fra samme familie har kostymer med matchende tema. Ifjor var det blant annet en gruppe smurfer, noen kledd ut som forskjellige spritflasker og Umpa-Lumpaer.

Den noe pinlige strekningen fra hus til hus ikledd kostyme blir ikke mindre absurd av at man så skal møte sin «far» for å motta kvitteringen, som ikke lenger er skrevet på papir.

Kvitteringene er minst like kreative som kostymene, og kan være alt fra en potteplante til farens eget badekar – så lenge den latinske frasen står skrevet på den. Kvitteringen er inngangen til St Salvator’s Quadrangle, som er en av de eldste delene av universitetet. På denne mandagen hvert år blir området transformert til en arena for en stor barberskumkrig. Muligens virker det hele ganske sært, men det er ihvertfall veldig, veldig gøy.

Haakon Berge Wiken (19) fra Bærum studerer internasjonale relasjoner og økonomi ved University of St. Andrews i Skottland. Han blogger ukentlig fra et av verdens eldste og beste universiteter på DN.no/blogg/haakon(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.