Selv om Hong Kong tilhører Kina, representerer byen bare en liten del av verdens mest folkerike land. For å få et bedre innblikk i landet vi befinner oss i, arrangerer universitetet «China Week» hvert år, siste uken i oktober. Turene som arrangeres handler i stor grad om hverdagen til ungdommer som er litt yngre enn oss, og veien de må gå for få studieplass ved et universitet. Siden det kun er førsteklassinger som drar, har jeg vært på skolen og hatt såkalt leseuke. Jeg spoler derfor tilbake til fjorårets begivenhetsrike uke.

Siren Borge.
Siren Borge. (Foto: Privat)
Etter et par timer på humpete veier fra Hong Kong til Huaiji, ankom vi en liten landsbygd hvor vi skulle tilbringe de første dagene. Vi besøkte en barneskole, og fikk være med elevene hjem for å se forholdene de levde under. De levde under svært primitive forhold. De fleste av barna kom til å bli værende i landsbygda, men det var alltid noen få som kom til å satse på høyere utdannelse. Og her snakker vi virkelig om å satse.

Turen gikk så til en av mange internatskoler i landet. Den besto av 14-16-åringer som bodde på åttemannsrom, sov på bambusmatter og så foreldrene sine toppen én gang i måneden. Internatet virket ganske forskjellig fra det vi bor på i Hong Kong.

Etter en runde rundt skolen, ble vi satt i grupper for å kunne bli bedre kjent med elevene som gikk der. Flesteparten snakket rimelig bra engelsk, og vi spurte om de var fornøyd med livet på internatskolen. Men samtalens hovedfokus ble raskt endret til hvordan de skulle uttale navnene våre. Det viste seg nemlig at de ble testet på det senere den dagen. Inntrykket jeg fikk var utvilsomt at god arbeidsinnsats var verdsatt mer enn noe annet ved skolen.

Vi var også innom en internatskole for ungdom.
Vi var også innom en internatskole for ungdom. (Foto: Privat)
Og det er forståelig, for å komme seg inn på et universitet krever en ekstrem dedikasjon til skole. Det er én prøve som avslutter videregående, og de blir testet på alt de har lært siden barneskolen. Den ene prøven avgjør hele fremtiden deres. Selv om rundt seks millioner elever fordelt på 2000 universiteter kanskje høres mye ut for oss, er det over ti millioner kinesere som kjemper om de få plassene.

Uansett hvor mye det jobbes, vil altså 40 prosent utebli.

Etter uken i Kina, setter jeg på mange måter mer pris på de mulighetene jeg har nå. Å ta utdannelse vil alltid være positivt, men med mangel på skoleplasser øker dessverre konkurransepresset og fokuset på skole noe enormt.

 

Siren Borge (18) fra Harstad går videregående på Li Po Chun United World College i Hong Kong. Hun går sisteåret på IB-linjen sammen med elever fra hele verden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.