Nå starter eksamenstiden for mange av landets studenter.

Olav Schewe, forfatter av «Superstudent. Lær mer effektivt og få bedre karakterer» (2014), har noen råd til hvordan du forbereder og gjennomfører eksamen på best mulig måte.

Før eksamen

Lag en eksamensplan

Kontroll er gull. Sett derfor opp en oversikt over eksamensperioden som viser når du har eksamen og hvor mange lesedager du har til hvert fag. Deretter bør du lage en plan for hvert fag som tar hensyn til hvor mange dager du har. Lag planen slik at du rekker gjennom alle de sentrale områdene. Sett av mer tid til de viktigste temaene.

- Uten en plan kan du risikere å bruke 50 prosent av tiden din på kun ti prosent av det som er eksamensrelevant, sier Schewe.

Vær tidssmart

Les når du er mest mulig opplagt. Når hodet blir tungt og konsentrasjonen svikter, kan du gjøre ”zoombie-aktiviteter” som å rydde, vaske klær eller svare på e-poster.

Tenk output, ikke input

Ikke gå i fellen å måle deg selv på hvor mange sider du har lest, eller hvor mange timer du har sittet. Sett deg heller som mål at du skal kunne det viktigste utenat.

- Før muntlig eksamen er dette alfa og omega. Bruk så mye som mulig tid på å øve på å snakke om de forskjellige temaene. Du kan gjerne la noen høre deg, sier Schewe.

Lær mest mulig aktivt

Jo mer av hjernen du aktiverer når du skal lære noe, jo bedre lærer du. De mest passive læreformene er forelesning og det å lese. Studier har vist at man kan sitte igjen med så lite som 5-10 prosent av slike aktiviteter. I motsatt ende av skalaen finner vi diskusjon og det å lære bort. Her er hukommelsesprosenten oppe i 90 prosent. Forelesning eller lærebok egner seg godt til å lære noe for første gang, men ikke for å huske.

- Forsøk heller å skrive sammendrag, memorere, gjøre oppgaver eller diskutere ting i grupper, råder Schewe.

Les mer om eksamensangst: - Jeg har ligget i fosterstilling og grått


På eksamen

Løs de enkleste eksamensoppgavene først

EKSAMENSEKSPERT. Olav Schewe er forfatter av boken «Superstudent. Lær mer effektivt, få bedre karakterer»
EKSAMENSEKSPERT. Olav Schewe er forfatter av boken «Superstudent. Lær mer effektivt, få bedre karakterer» (Foto: Dd)
Slik opplever mestring raskt, noe som demper stress og gir deg en god start. Samtidig slipper du å kaste bort tid på eksamensoppgaver du kanskje ikke ville fått til uansett. 

Tenk oversikt og leservennlighet

Hvis du leverer noe som er veldig rotete, risikerer du at sensor går glipp av viktige poenger eller at irritasjonen tar overhånd. Bruk korte, lettleste setninger og del inn besvarelsen i avsnitt.

Svar på alle spørsmål

Om ikke du klarer eller rekker å skrive et fullgodt svar, få allikevel ned noen nøkkelsetninger. Mange sensorer er rause så lenge du har fått til noe, så du kan allikevel score noen poeng på dette.

Kritiser deg til en A

En fin måte å oppnå toppkarakter på er å kritisere teori og rammeverk. Pek på svakheter og begrensninger. Det er ofte få som gjør det, så det er en fin måte å utmerke seg på.

- På en eksamen ble jeg bedt om å forklare FNs Human Development Index, som måler hvor utviklet et land er. Noe av det som måles er utdanningsnivået i befolkningen som man fastsetter ved å se på hvor mange år en gjennomsnittsperson går på skole. Dette var enkelt å kritisere, for hva med kvaliteten på utdanningen? Det er vel forskjell på å sitte i en klasse med 15 elever og en kompetent lærer, enn å sitte i et overfylt rom med 100 andre uten skikkelig utstyr? Med andre ord er det begrensninger med hvordan utdanningsnivået måles, sier Schewe.

Skriv heller for mye enn for lite

Mange forelesere oppordrer studenter til å gi korte svar. På dette punktet er de imidlertid ofte inhabile siden det er de som skal sitte å rette besvarelsene over juleferien. Klart ønsker de å bli fort ferdig så de også kan stå litt på ski. Ikke skriv langt for å skrive langt, men hvis det du har er bra, så ta det med. Min erfaring er at man heller blir trukket for å ta med for lite enn å ta med mye.


Sitt ut tiden

Kontroller og rett feil. Se at du har fått med det viktigste, og legg gjerne til sentrale poenger som du har glemt underveis. Denne sjekken kan bidra til å vippe karakteren din opp.

- Jeg pleier alltid å ha en halvside mellomrom mellom spørsmålene i eksamen slik at jeg får plass til å tilføye viktige poenger til slutt som jeg har glemt underveis.

Les også på DN.no/talent:

Ingeniørstudentene: Stryker mest – med vilje

Utdaterte karakterer? Orden og oppførsel får stryk dnPlus  

Brynjar Meling: Tror søte jenter slipper unna (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.