Utvekslingsstudenter må snart betale skolepenger og husleier for neste semester, og merker usikkerheten i valutamarkedet. Lånekassen utbetaler nemlig i norske kroner, skriver Bergens Tidende.

Leder for ANSA (Association of Norwegian Students Abroad), Madeleine Mowinckel, er bekymret for studentene hun er valgt til å representere.

- Det er en tøff situasjon, mest fordi den kommer så uforutsett, og studentene er litt maktesløse. De får en utbetaling av Lånekassen, og denne må de betale skolepengene med akkurat nå. De taper tusenvis av kroner uten særlig valgmulighet, sier hun.

Taper tusenvis av kroner

- Kjøpekraften er helt klart svekket, og alt koster mer nå enn for noen måneder siden. Den største effekten kommer imidlertid av at mye av støtten man får av Lånekassen for å dekke levekostnader, nå i stedet må brukes på å dekke skolepenger fordi skolepengestøtten fra Lånekassen ikke lenger strekker til, sier hun.

Norske studenter vil derimot slippe å måtte leke valutaspekulanter stort lenger, forteller ANSA-lederen.

- Den gledelige nyheten er at regjeringen i høst gikk inn for å valutajustere skolepengene fra og med høsten 2015. Det er ingen stor trøst for dem som opplever problemer nå, men på lang sikt er dette et viktig og nødvendig grep, sier Mowinckel. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.