Med juleferien tilbakelagt, gjenstår det to intense uker med eksamenspugging, etterfulgt av ferie til midten av februar.

Studiemessig synes jeg egentlig at det er veldig mange ulikheter mellom Russland og Norge. Under eksamensforberedelsene er det for eksempel veldig få som benytter seg av lesesalen her, sammenlignet med hjemme. De fleste velger å bli der de er, fremfor å pendle ut til universitetet.

Studiegrupper er heller ikke vanlig.

Mens skolen har én lesesal, kan man en metrotur unna være på statsbiblioteket der det finnes et titall forskjellige saler.

Jeg dro dit en dag fordi jeg håpet å finne noen bøker som jeg også kunne låne med meg, siden ikke universitetet tillater oss å ta med bøkene hjem.

Det er jo litt tungvint, og har resultert i at veldig få på mitt fakultet faktisk bruker de bøkene som er gjort tilgjengelig for oss på Moscow State Institute of International Relations (MGIMO).

Pensum får vi i pdf-format, noe som står litt i kontrast til tradisjonen ellers her i Russland – papir over elektronikk. Bøker som er kjøpt i utlandet og er på engelsk går derfor mye på rundgang blant de ikke-russiske studentene.

Noe som også skiller seg fra det norske, er selve eksamen.

Hver eksamen består av opptil femti spørsmål vi får vite på forhånd. Under prøven får vi to av dem, dermed må alle svar pugges utenat. Karakterer gis umiddelbart, og alt under seksti prosent er stryk. Man får totalt tre sjanser til å bestå. Dersom man stryker alle tre gangene blir man utvist.

På MGIMO er eksamen oftest muntlig, varer omtrent tyve minutter, og sensoren er vår egen professor samt en kollega eller to. Dette er ikke noe jeg er blitt vant med, selv om det nå er min tredje eksamensrunde. Fordeler og ulemper finnes jo ved både denne formen, og den jeg er vant med hjemmefra.

Viktigst er det vel uansett å lære pensum, og det føles jeg at jeg gjør.

Victoria Løken (22) studerer andre året ved MGIMO (Moscow State Institute of International Relations) i Moskva, der hun tar en bachelor i «Government and International Affairs». Fra Russlands hovedstad blogger hun om livet på universitetet tilhørende det russiske utenriksdepartementet.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.