– Hva var det viktigste du lærte i studietiden?

– Nytten av å tenke innenfor en konsistent modellramme, selv om noen forutsetninger – særlig i ettertid – kunne virke urealistiske. Det ga et mye bedre fundament for å kunne resonnere utenfor modellene, og til å tilpasse læreboken til virkeligheten.

– Hva med det minst viktige?

– Jeg trodde i mange år at pengeøkonomisk teori med reservekrav, plasseringsplikt og så videre, hadde vært fullstendig bortkastet. Men jammen kom det til nytte etter finanskrisen. Det viser at man sjelden skal avskrive kunnskap som unyttig.

– Hva skulle du ønske at du hadde lært?

– Jeg skulle ønske jeg hadde hatt mer grunnleggende regnskapsforståelse, og kanskje grunnleggende finansteori.

– Hehe, betryggende å høre fra en sjeføkonom. Betyr dette at du ville studert mer?

– Jeg tror nok ikke jeg ville gått i gang med nye studier nå, men samtidig krever jobben at man er relativt oppdatert på faget, om ikke rent akademisk. Ellers kunne jeg nok tenkt meg en journalistutdanning, og blitt sportsjournalist.

– Ville du studert det samme igjen?

– Nå er nok studiet lagt om en god del siden min tid, så ja. Kombinasjonen av samfunn og økonomi har vært midt i blinken for min del.

– Hva har du lært i det siste?

– Jeg lærer nye ting nesten hver dag. Makroøkonomi, og særlig finansmarkedene, er preget av innovasjon og reguleringer som gjør at ting endrer seg kontinuerlig. Men mye viser seg å være det samme, bare i ny forkledning.

– Hvilket råd har du til årets nye studenter?

– I tillegg til å lese nok til at du får de karakterene du fortjener, oppfordrer jeg alle til selvstendighet og evne til kritisk tenkning.

– Er det for mange studenter i Norge?

– Det er nok dessverre ting som tyder på det. Jeg tror det ville vært sunt både for mange studenter og samfunnet generelt at fagutdanningen sto sterkere. Der kan nok vi foreldre også tenke over vår rolle.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.