I BDO-revisor Nina Corneliussens kontrakt står det at «oppsigelse ikke kan ha virkning i årets første tre måneder».

Slike kontrakter har også de store revisjonsselskapene KPMG, EY og PwC operert med i flere tiår.

Noen kaller det en enighet, andre en oppfordring.

Grunnen er at selskapene ønsker forutsigbarhet under det hektiske årsoppgjøret, som normalt varer fra januar til slutten av mars.

Corneliussen jobber nå med sitt femte årsoppgjør, og synes ikke klausulen er problematisk.

– Hvis jeg skulle ønske å slutte, er jeg sikker på vi hadde funnet en løsning. Andre ansatte har sluttet i årsoppgjøret. Jeg vet at hvis jeg hadde gått nå, ville det økt belastningen til mine kolleger. Jeg ville heller ikke gjort det mot kunden, sier hun.

37 prosent av de ansatte som slutter i BDO går i tredje kvartal, mot 18,5 prosent i første kvartal.

«Arbeidstager er innforstått med at fratredelse ikke kan finne sted i tiden 01.01-31.03 hvis ikke annet er avtalt med ledelsen, grunnet arbeidsbelastningen i årsoppgjøret».

Slik lyder klausulen i en bransjekontrakt fra 2014, som arbeidstagerorganisasjonen Econa har tilgang til.

– Dette er problematisk og direkte ulovlig. Arbeidsmiljøloven sier du ikke kan avtale lengre oppsigelsesfrist fra arbeidstagers side enn arbeidsgivers side. For dem som sier opp i oktober, kan oppsigelsesfristen i praksis bli seks måneder i stedet for tre. Det er uheldig for de ansatte fordi det reduserer mobiliteten og begrenser mulighetene i arbeidsmarkedet forøvrig, sier advokat Per Christian Rogdar, leder av arbeidslivsavdelingen i Econa.

«Formell tvangstrøye»

Rogdar i Econa sier noen revisjonsselskaper har endret formuleringen til gjensidig lange oppsigelsesfrister, slik at heller ikke arbeidsgiver kan si opp arbeidstager i perioden.

– Dette er ikke direkte ulovlig, men heller ikke heldig for noen av partene. Forpliktelsen til å jobbe ut oppsigelsestiden kan i praksis bli en formell tvangstrøye. Den ansatte ønsker normalt å fratre raskt når den har fått jobbtilbud fra en annen arbeidsgiver. I mange tilfeller vil også jobbtilbudet stå i fare, siden ny arbeidsgiver ofte ikke har anledning til å ha stillingen stående ubesatt i opptil seks måneder, som ofte blir reelt. Oppsigelsesfristene i revisjonsbransjen skiller seg fra hva som er vanlig for resten av arbeidsmarkedet for økonomer og vi ønsker at bransjen tar et oppgjør med dette, sier Rogdar.

Årsoppgjøret gjør at mange revisorer i disse dager sitter til lenge etter mørkets frembrudd og fører årsregnskap.
Årsoppgjøret gjør at mange revisorer i disse dager sitter til lenge etter mørkets frembrudd og fører årsregnskap. (Foto: Mikaela Berg)
BDO opererer med gjensidige oppsigelsesfrister, og har diskutert å fjerne beskrivelsen fra kontrakten.

– Men vi har funnet at den er retningsgivende. Vi har behov for planlagt bemanning og praktiserer det ikke som et forbud, sier HR-direktør Kristina Bors.

I PwC har 12 prosent av de med lavest stillingsnivå hatt sin siste arbeidsdag i løpet av årets tre første måneder. Dette i perioden 2012 til 2014.

– Vi ser derfor at en oppfordring bare er en oppfordring, sier Einar Ravndal, kommunikasjonsansvarlig i PwC.

Ønsker forutsigbarhet

«Det er enighet om at fratredelse utenom prøvetiden ikke kan finne sted i perioden 1. januar–31. mars», står det i KPMGs kontrakter, som også er gjensidig forpliktende.

– Vi har flere ganger fått vår klausul vurdert av advokater, som hver gang har konkludert med at den står seg juridisk, sier Vivi Kristensen, HR- og kompetansedirektør i KPMG Norge.

– Hvorfor må dette stå i kontrakten?

– En stabil bemannings- situasjon i årsoppgjøret er helt avgjørende for oss, og vi har vurdert det dithen at det ville gi for lite forutsigbarhet dersom den enkelte skulle vurdere om man ville jobbe utover tre måneders oppsigelsestid i årsoppgjøret. Vi lytter selvsagt til medarbeidere som har bestemt seg for å bytte jobb, og vurderer om vi kan slippe vedkommende noe før, sier Kristensen.

Selskapet opplever en svak økning i antallet som slutter rett etter årsoppgjøret, 7,2 revisorer mot 6,3 revisorer per måned gjennom året ellers.

Selskapene DN har vært i kontakt med presiserer at de alltid går i dialog med ansatte som ønsker å slutte og kommer til gode løsninger for begge parter.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.