En fersk dom fra Høyesterett frikjenner Kunnskapsdepartementet, som dermed slipper å betale fem millioner kroner i erstatning til privatskolen Oslo By Steinerskole.

Skolen har kjempet i 12 år for å få et ekstratilskudd over statsbudsjettet til å drive den rene, kostbare musikklinjen på videregående.

Den andre private videregående skolen i Norge som har en slik musikklinje, kristne Kongshaug musikkgymnas, får nemlig 3,5 millioner kroner ekstra hvert år i statsstøtte til denne linjen.

Les også: – Hvis det er andakten som gjør at de får 3,4 millioner mer, tar vi det inn, vi også

Da Oslo By Steinerskole søkte om det samme tilskuddet startet bråket som i 2012 endte i søksmål. Før helgen kom dommen fra Høyesterett, der skolen tapte kampen om erstatning for tapt statstilskudd.

– Vi visste det ville bli vanskelig, en Davids kamp mot Goliat, sier rektor Bernard Daub ved Oslo By Steinerskole.

Han er likevel delvis fornøyd med utfallet.

Ikke ulovlig forskjellsbehandling

Etter rettsrundene er det slått fast at de to musikklinjene er like. Daub har dermed fått rett i at det er en forskjellsbehandling av de to privatskolene, noe departementet i første omgang avviste.

Forskjellsbehandlingen er ikke ulovlig, ifølge Høyesterett, men Daub forventer nå at stortingspolitikerne som vedtar statsbudsjettet fremover behandler Steinerskolen og Kongshaug likt.

Kristin Vinje (H) i utdanningskomiteen på Stortinget understreker at Stortinget står fritt til å forskjellsbehandle og vedta spesielle tilskudd til enkeltskoler.

– Samtidig er dommen veldig klar på at de to skoletilbudene er like. Hvilke konsekvenser det får for de to skolene må man komme tilbake til når statsbudsjettet skal behandles. Men jeg synes i utgangspunktet at likebehandling er det beste. Jeg kan ikke se noen prinsipiell grunn til å behandle skolene ulikt, sier Vinje.

Hun sier hun er glad for at saken har fått en avklaring og at det er slått fast at departementet ikke har gjort noe galt.

– Departementet har trenert saken

Rektor Daub er dessuten fornøyd med at dommen slår fast at det «ikke hadde vært unaturlig» hvis departementet hadde informert Stortinget tidligere om at Steinerskolen hadde søkt om tilskudd.

Dette ble ikke gjort i 2003 eller da skolen søkte om tilskudd på nytt i 2009.

Da politikerne først diskuterte saken, hadde skolen allerede saksøkt Kunnskapsdepartementet. Dermed var det ingen som ville røre tilskuddet fordi det var en pågående rettstvist.

– Vi har vært kasteball mellom politikerne og forvaltningen. Departementet har trenert saken og oversett alle nye argumenter som har kommet, sier rektor Bernard Daub ved Oslo By Steinerskole.

– Jeg er tilfreds med at saken har fått en avklaring, og utover dette har jeg ingen kommentarer, skriver avdelingsdirektør Ellen Cathrine Arnesen i Kunnskapsdepartementet i en epost til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.