– Konditorer gremmes alltid litt over kokkers bakekunnskaper, men det blir bra for det. Dette er en mousse nesten alle kan lage, sier Christer Rødseth (24), kjøkkensjef på nyåpnede Fjøla i restaurantfellesskapet til Ø, tidligere Østbanehallen.

Med chesterfield-inspirerte sofaer, lysekroner og bardisk, er det lite som avslører at McDonalds tidligere holdt til i lokalene. Den energiske mannen med sixpence flyr mellom kjøkkenstasjonene.

– Så lenge det er lik temperatur på eggene og sjokoladen, går det bra, sier Rødseth mens han pisker i sjokolademoussen.

Viktig mentor

Rødseth ble tidlig inspirert av sin kokkeonkel og fikk prøve seg på kjøkkenet til den lokale golfbanen på Aurskog allerede som tiåring. Da han startet på kokkelinjen på Sørumsand videregående, hadde han allerede årevis med erfaring fra restaurant.

Kokk Philipe Ahlqvist (til venstre) og kjøkkensjef Christer Rødseth.
Kokk Philipe Ahlqvist (til venstre) og kjøkkensjef Christer Rødseth. (Foto: Mikaela Berg)

– Jeg har alltid hatt lyst til å jobbe, sier han.

Restaurant- og matfag ble et naturlig skritt videre, og Rødseth trekker frem sin lærer og mentor på kokkelinjen, Mark Hickton, som en stor inspirator.

– Det er viktig å ha en i livet som heier deg frem, som vet hva du vil, sier han.

Det var også mentoren som skaffet Rødseth to praksisår på Michelin-restauranten Le Canard i Oslo, som stengte i 2011. Rødseth beskriver årene som tøffe. Nå er 24-åringen, som assistent, kåret til verdensmester i kokkefag to ganger, og blir snart ny kaptein på juniorlandslaget.

Les også: Full Michelin-forvirring

Nedgang i yrkesfag

Det er imidlertid ikke alle som vet hva de vil bli i en alder av 16. Rødseth mener miljø og foreldre har mye å si for valget av videregående utdannelse.

– Jeg tror mange lar seg påvirke av dem rundt seg. Jeg hadde gode karakterer og kunne studert noe annet, men jeg ville bli kokk, sier han.

Mandag er fristen for å søke videregående utdannelse.

Rekrutteringen til kokkeutdannelsen går ned. Fjorårets søkertall fra Utdanningsdirektoratet viser at restaurant- og matfag hadde en svak nedgang fra 2011 til 2014.

Tunge løft, harde arbeidsdager og lav lønn trekker ned.

– En myte, mener stjernekokk Bent Stiansen.

Tallene viser også at bygg- og anleggsteknikk sto for hele den totale søkernedgangen til Vg1 ifjor.

Bygg- og anleggsteknikk, design og håndverk og medier og kommunikasjon hadde alle en nedgang på mer enn ti prosent i søkere til Vg1.

Elektrofag fortsetter imidlertid å øke.

Lokale forskjeller

Til tross for at yrkesfagssøkningen synker, viser fjorårets tall at søkingen til studieforberedende og yrkesfag på landsbasis er nokså jevn.

– Forskjellen er ikke så stor på landsbasis, men vi ser problemer i ulike fylker, som for eksempel Oslo, sier Are Turmo, kompetansedirektør i NHO.

I Oslo søkte 1872 seg til yrkesfag ifjor, mot 4575 på studieforberedende.

– Én ting er de som søker og begynner, men vi ser at altfor få fullfører innen fem år, sier Turmo.

Les også: Mener kokkeyrket blir svartmalt

«Lønn alene rekrutterer ikke»

24 år gamle Rødseth tror lønn er grunnen til at mange velger bort yrkesfag. Selv mener han det viktigste er å brenne for faget man velger.

– Kokk er ikke verdens best betalte yrke, men jeg tror ikke det er lønnen i seg selv som rekrutterer. Du må virkelig ville det. Det er mange som ikke er villig til å gi nok for et fysisk anstrengende yrke, sier han.

Han snakker varmt om kokkeyrket.

– Du lærer så mye mer enn å lage mat. Å være kokk er en opplevelse. Du lærer å behandle folk, du lærer økonomi ... Dessuten er det ingenting i veien for å få studiekompetanse selv om du tar yrkesfag, sier han.

Han er klar på at rekrutteringen må starte tidlig, og mener yrkesrelaterte elementer må inn i grunnskolen.

– Lærerne bør dra på matkurs, og elever må få gjøre mer enn å bake. De bør lære om råvarene, lage mat fra bunnen og bli inspirert av å prøve å lage restaurantmåltider.

Les også: Stjernerestaurant stenger dørene

– Det er viktig å ha en i livet som heier deg frem, som vet hva du vil, sier Christer Rødseth om sin mentor på kokkelinjen. Nå er han kjøkkensjef på Fjøla i Oslo.
– Det er viktig å ha en i livet som heier deg frem, som vet hva du vil, sier Christer Rødseth om sin mentor på kokkelinjen. Nå er han kjøkkensjef på Fjøla i Oslo. (Foto: Mikaela Berg)

Meld deg på DN Talents nyhetsbrev for å holde deg oppdatert på student- og karrierenyheter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.