– Jeg tror mange er overambisiøse og for redde for å feile, men jeg har vært klar på det lenge. Jeg vil drive med ledelse. Ha ansvar og gjøre ting uten at noen alltid holder meg igjen, sier Marte Ytrehus Førde (25).

Om få måneder leverer hun inn masteroppgaven i arbeids- og organisasjonspsykologi ved Universitetet i Bergen. Førde forventer ikke at en topplederstilling venter i den andre enden, men håper å få lederansvar etterhvert.

Klassevenninnene Amelie Wildhagen (24) og Ida Aasland Bøyum (24) tenker annerledes.

– Vi har lært mye om store prosjekter og lederutvikling, men jeg vil være mer i kulissene. Jeg føler at utdannelsen min passer best i bakgrunnen, sier Wildhagen.

Les også: Flere kvinner enn menn tar doktorgrad

Vil ikke på podiet

Rundt bordet i en pause under Talentkonferansen i Bergen denne uken svarer altså 67 prosent - eller Amelie Wildhagen og Ida Aasland Bøyum, som de heter - at de ikke ønsker å bli leder.

Manpower har kartlagt 1000 menn og kvinners lederambisjoner i en ny spørreundersøkelse. Her svarer 33 prosent av kvinnene svarer at de ikke ønsker å bli leder. 20 prosent av mennene svarer det samme.

– Det har kanskje noe med risikoen å gjøre, at man må tørre å stå frem, sier Wildhagen.

– Jeg har ihvertfall ikke lyst til å være toppleder og stå på podiet, men kanskje ta ansvar på andre måter, sier Bøyum.

Les også: - Ingenting er så lite tiltalende som en ung person som ikke lærer av feilene sine

Flest menn lokkes av lønn

Kjønnsforskjellene i undersøkelsen er også tydelige når personene i undersøkelsen blir spurt om hva som kan få dem til å ville bli leder.

Her kommer det frem at høyere lønn fungerer mye bedre som et lokkemiddel for menn enn for kvinner.

37 prosent av mennene som i utgangspunktet ikke ønsker å bli leder, svarer at saken hadde stilt seg annerledes hvis de fikk bedre betalt. Bare 19 prosent av kvinnene svarer det samme.

En større andel menn enn kvinner ville også ombestemt seg og vurdert å ta en lederstilling dersom noen ba dem om å søke på stillingen.

På den andre siden legger kvinnene større vekt enn menn på å slippe å jobbe lange dager og slippe å snakke så mye foran folk, ifølge undersøkelsen.

– Må lære seg å være ukomfortable

Den største andelen kvinner svarer imidlertid at de ikke vil bli ledere, uansett hva det fristes med.

–  Det virker som om de tror at man må føle seg helt trygg i rollen før man blir leder, sier Maalfrid Brath, konsernsjef i Manpower Group.

Det er snarere omvendt, mener hun.

– Som leder skal du ta på deg en for stor skjorte. Vi må lære særlig kvinnene å være ukomfortable, tørre å ta sjanser, sier hun.

Det betyr imidlertid ikke at de trenger å kaste seg ut helt uten sikkerhetsnett, påpeker Brath.

– Det er viktig å gi støtte og trygghet for de som vil prøve seg, og la dem feile. Som leder har du jo et støtteapparat rundt deg - som du faktisk er med på å velge selv, sier Brath.

I undersøkelsen svarer 27 prosent av mennene at de har ambisjoner om å bli leder – enten så fort som mulig, innen kort tid eller «en eller annen gang i løpet av karrieren». Den samlede andelen kvinner som svarer det samme er 19 prosent.

Resten av respondentene er eller har vært ledere, svarer vet ikke eller at det ikke er aktuelt.

Meld deg på DN Talents nyhetsbrev og følg oss på Facebook for å holde deg oppdatert på student- og karrierenyheter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.