Vi har sett de første tegnene. Etterhvert vil oljeprisfallet for alvor slå inn i norsk økonomi. Det vil bety lavere lønninger og at flere vil miste jobben.

Det var budskapet fra BI-professor Hilde C. Bjørnland under åpningsforedraget på BIs årskonferanse tirsdag.

– Det vil komme over tid. Makseffekten kommer først etter to tre år. Ikke pust helt lettet ut ennå, sa Bjørnland.

Det gjør heller ikke de fem studentene som sitter i en annen del av skolebygget i Nydalen i Oslo. De merker at presset øker.

Les også: Lønnsfesten for ferske økonomer er over

Ikke bare fordi bacheloroppgaven skal leveres og graden fullføres i løpet av våren. De har også begynt jobbjakten.

– Jeg er en av dem som har lyst til å gå rett i jobb etter bachelor. Jeg har lyst til å få meg litt arbeidserfaring før jeg tar master, men jeg vet at jobbmarkedet er veldig trangt. Jeg er veldig heldig og har fått meg en ganske relevant deltidsjobb nå, så jeg håper jeg kan fortsette der, sier Thea Hestad Kavli.

40.000 økonomistudenter

Ifjor fullførte over 9600 studenter en utdannelse innen økonomi og administrasjon, ifølge Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste. Det er mer enn dobbelt så mange som ble uteksaminert ti år tidligere. 40.000 personer er nå registrerte som økonomistudenter i Norge.

Les også: Studerer fem timer mer - får flere jobbtilbud og høyere lønn

BI-student Marita Myrseth er innstilt på ikke å cruise inn til jobben som står øverst på ønskelisten.

– Det vil nok bli krevende. Men jeg tenker at det er en læringskurve og en læringsprosess som alle må gjennom. Men kan ikke være redd for å søke på veldig mange jobber og heller ta læringserfaring fra de du får avslag fra. Jo mer erfaring du har jo bedre stiller du neste gang, tenker jeg, sier hun.

Må kunne snakke med folk

Studentarrangementet Næringslivsdagene arrangeres parallelt med BIs årskonferanse denne uken. Der fikk studentene beskjed av foredragsholder Liv Sandbæk om å forberede seg på økt konkurranse også fra arbeidstagere i andre land.

Sandbæk er teknologidirektør i Accenture i London.

– I England kommer folk fra Kina, Øst-Europa og India for å jobbe. I Norge har vi vært mer skjermet, men konkurransen om jobber blir mer global, sier topplederen.

Da gjelder det ikke bare å ha de beste karakterene, påpeker hun.

– Du må kunne snakke med folk! Det er veldig viktig, særlig når du skal jobbe i team med folk fra hele verden og håndtere kunder fra forskjellige land, sier Sandbæk.

Meld deg på DN Talents nyhetsbrev og følg oss på Facebook for å holde deg oppdatert på student- og karrierenyheter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.