Økonomiprofessor Mari Rege mener karakterer i orden og oppførsel er meningsløst og kan gjøre vondt verre.

Advokat Brynjar Meling er helt uenig.

- Det er som å si at ved å fjerne alle lover, fjerner du all kriminalitet, sier han.

Hans ordenskarakterer varierte mellom «lite god» og «nokså god».

- Det sier mye om hvem man er som person. Jeg, for eksempel, er jo et surrehue. Jeg var for sen til timen, for sen med innleveringer. Karakteren var fullt fortjent.

- Ingen arbeidsgiver henger seg opp i kommafeil og th-lyden din i engelsk. Det viktigste når du gjør en jobb, er at du leverer og er til å stole på. Det kan hende jeg begynner å bli gammel, men jeg ser verdien av ordensmennesker, sier han.

Les også: - Kommer du for sent første dagen, er det ut

Mener søte jenter slipper unna

Hver femte elev får nedsatt ordens- eller oppførselskarakter. Meling mener det er riktig at en arbeidsgiver legger vekt på disse to karakterene når de ansetter.

Advokaten mener noen skoler er for lite tilrettelagt for gutter, og tror generelt det er lettere for jentene å slippe unna når det gjelder orden og oppførsel.

Han sammenligner det med hva han ser i rettssalen.

- Det er påfallende hvor ofte en kvinnelig tiltalt får samfunnsstraff. Jeg har ikke statistikk på dette, men jeg mener at en søt jente som er tiltalt, blir sett på med mildere øyne enn en hardbarka gutt med masse tatoveringer, sier Meling.

Ville ikke ansatt seg selv

- Jeg tviler på at jeg hadde ansatt meg selv, hadde jeg visst hvordan jeg var, sier han.

Meling har imidlertid aldri måttet vise noen sitt karakterkort.

- Kunne læreren gjort noe for å hjelpe deg?

- Mye av dette ligger i min personlighet, men hadde jeg fått enda tettere oppfølging, ville det nok ha hjulpet til å stramme meg opp. Forskning innen kriminologi viser at oppdagelsesrisiko og det å bli «outa» hindrer folk i å gjøre straffbare handlinger. Det var jo for eksempel ubehagelig da rektor sa at «den som ikke er presis i morgen, må på mitt kontor», sier Meling.

- Må ha tillit til læreren

Forskerne DN har snakket med mener nedsatt karakter kan gjøre vondt verre. Meling er enig, men sier det er den beste måten å vise elevene konsekvenser.

- De sier man ikke skal skue hundene på hårene, men noe må man skue på. Man må ha tillit til at karakteren er satt på riktige premisser. I andre fag er det læringsmål, og man må jo tenke at kriteriene for å få nedsatt i orden og oppførsel er så normative at man kan innrette seg etter dem, sier han.

Stormberg-sjef Steinar J. Olsen mener trynefaktor i stor grad avgjør karakteren.

 

 

 

Les alt om orden og oppførsel på DN.no:

Professor: Dropp karakteren i orden og oppførsel

Orden og oppførsel får stryk dnPlus

Professor vil droppe ordenskarakteren: - Et dårlig forslag

- Kommer du for sent første dagen, er det ut

 

Meld deg på DN Talents nyhetsbrev og følg oss på Facebook for å holde deg oppdatert på student- og karrierenyheter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.