Helene Virkesdal Daae (24, fra høyre) viser Britt Lunde Raftevold (25) og Amanda Bjøringsøy (22) hvordan man kan måle oljens egenskaper. Begge foto: Ole Morten Melgård
Helene Virkesdal Daae (24, fra høyre) viser Britt Lunde Raftevold (25) og Amanda Bjøringsøy (22) hvordan man kan måle oljens egenskaper. Begge foto: Ole Morten Melgård
– Har du hørt noe?

– Har flere utlyst stillinger?

– Skal de trekke tilbake stillinger?

Slike spørsmål preger lunsjsamtalene hos olje­studentene ved NTNU, skal vi tro femteklassing Helene Virkesdal Daae (24).

NITO, fagorganisasjonen for ingeniører, har på oppdrag fra DN sjekket ingeniørstudentenes forventninger til arbeidslivet.

Hele 40 prosent oppgir at de har et mer negativt syn på arbeidsmarkedet på grunn av endringene i oljesektoren, som lav oljepris og nedbemanninger.

Av dem som har vurdert å slutte, oppgir én av fem «usikkert jobbmarked» som årsak.

– Jeg tror at antallet søkere til oljeutdanningene vil bli ganske så påvirket av de dårlige tidene. Samtidig går oljebransjen i bølgedaler, så hvis man virkelig ønsker seg en jobb i oljebransjen, skal man ikke bli påvirket av de dårlige tidene i dag, sier Daae.

Flertallet har da heller ikke latt seg påvirke – se grafikk.

Færre søkere

Vi må ikke lenger tilbake i arkivet enn 2011 for å finne «søkingen uteblir»-saker. Da i sammenheng med et umettet arbeidsmarked som skrek etter flere ingeniører.

De siste årene har studentene strømmet til for å fylle behovet. Nå kan tilstrømningen ta slutt.

Helene Virkesdal Daae gjør et forsøk med nanopartikler. – Dette gjør vi for å forstå hvordan olje og vann jobber sammen, sier hun.
Helene Virkesdal Daae gjør et forsøk med nanopartikler. – Dette gjør vi for å forstå hvordan olje og vann jobber sammen, sier hun. (Foto: Ole Morten Melgård)
DN har tidligere skrevet at flere norske universiteter opplevde et kraftig fall i søkningen til flere oljerelaterte studier fra 2013 til 2014. Statistisk sentral­byrå anslår at hele 30.000 oljejobber vil forsvinne, og fagforeningene er bekymret for hvordan dette vil påvirke årets søkertall.

– Vi er bekymret for at søkertallene vil gå ned denne våren, sier Steinar Pedersen, leder av Nito Studentene.

Han synes det er urovekkende at en så stor andel har fått et mer negativt syn på arbeidsmarkedet.

Fristen for å søkere høyere utdannelse er 15. april.

Ikke så sikkert lenger

Amanda Bjøringsøy (22) er en del av et eksepsjonelt stort tredjeklassekull ved petroleumsfag på NTNU. Hun søker nå relevant sommerjobb, noe som kreves av studentene i løpet av studie­løpet, men har ennå ikke fått napp.

Femteklassing Daae sier markedet nærmest har snudd siden hun begynte på studiet.

– Jeg husker godt da jeg skulle begynne for fem år siden. Familien sa at hvis jeg valgte denne veien, ville jeg være sikret jobb etter studiet. Nå har det snudd litt, sier Daae, som snart er ferdigutdannet reservoar­ingeniør og allerede har fått jobb i Stavanger. Men mange i klassen står uten jobb.

– Det er mye større konkurranse innad i klassen. Før hadde nesten alle jobb i løpet av femte klasse. Nå er det kanskje 20 stykker som må konkurrere om én stilling bare fra NTNU. Det er jo litt kjipt, sier Britt Lunde Raftevold (25), som også er blant de heldige som har fått tilbud før hun er ferdig med studiet.

DN skrev nylig om en ung ingeniør som fikk fast oljejobb før han var ferdig utdannet – og ­mistet den før han hadde begynt. Ifølge SSB vil 30.000 oljearbeidere lide samme skjebne.

«Fortsatt behov»

Innenfor området olje og gass melder færre bedrifter om udekket kompetansebehov i år sammenlignet med 2014. Det viser NHOs ferske kompetansebarometer.

Andelen har gått ned fra nærmere 60 prosent i 2014 til nærmere 50 prosent i 2015, og er fremdeles høyt sammenlignet med andre bransjer.

Teknas ferske arbeidsmarkedsundersøkelse viser at hele 80 prosent av studentene som avla eksamen ifjor vår, hadde jobb før de var ferdig utdannet.

Tekna-president Lise Randeberg er derfor positiv og håper ikke konjunktursvingningene fører til frafall blant dem som allerede har startet på studiet.

– Det vil fortsatt være store behov innenfor olje- og gassektoren fremover, i tillegg til andre spennende oppgaver for teknologer og realister, sier hun.

Randeberg råder årets søkere til å velge noe de synes er faglig spennende.

– Det tar fem år å ta en mastergrad, mye kan være endret da, sier hun.

Meld deg på DN Talents nyhetsbrev og følg oss på Facebook for å holde deg oppdatert på student- og karrierenyheter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.