På gressplenen på Blindern studerer Gunilla Brandt, Cecilie Edner og Elin Selvik sosiologi på førsteåret. De er ikke de eneste som har latt seg lokke til studier i hovedstaden.

Halvparten av årets søkere har ført opp et lærested i Oslo på ønskelisten de satt opp innen fristen 15. april. Oslo er også fylket flest har som førstevalg, og der det er størst rift om studieplassene.

Det er mer enn tre ganger så mange søkere med et studium i Oslo øverst på ønskelisten, som det er planlagt studieplasser til i fylket.

Se interaktivt kart nederst i saken med søkertall og institusjonenes mest populære studier.

Her er de tre desidert mest populære studiefylkene i landet:

Kilde: Samordna opptak

Kaprer de unge

127.929 personer søkte seg til høyere utdannelse i år. Det er tidenes høyeste søkertall, melder Samordna opptak.

Universitetet i Oslo er landets mest populære institutusjon, med 17.764 førstevalgssøkere i 2015. Antallet søkere totalt i landet øker imidlertid mer. UiO har en oppgang på 4 prosent i antall søkere. Nasjonalt er økningen 6,7 prosent.

Det er først og fremst unge søkere som står for veksten i søkertallene til UiO. I aldersgruppen 19 til 21 år har universitetet 9,8 prosent flere førstevalgssøkere (7694 i 2015 mot 7006 i 2014) mot 6,7 prosent nasjonalt.

Når det er sagt: Årets mest populære studium ligger i Bergen. Se topplisten her.

Bare hver 11. slipper inn

Etter ett år med sosiologi har Cecilie Edner igjen lagt skjebnen i Samordna opptaks hender.

– Jeg har søkt Politihøyskolen, så det kan jo hende jeg ender opp i Bodø, sier hun.

Politihøyskolen er en av institusjonene med størst rift om studieplassene, med nesten fem førstevalgssøkere per studieplass. Aller hardest kamp om plassene blir det på Arkitektur- og designhøyskolen i Oslo. Her er det bare plass til hver 11. søker som har skolen som førstevalg.

Se interaktivt kart med årets søkertall.

Klikk for å se søkertall og mest populære studium på de ulike institusjonene.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.