DN skrev i forrige uke at bedrifter skal ha mistet kontrakter som følge av manglende tyskkunnskaper.

Oppdaterte tall fra Universitetet i Oslo viser dessuten at kun fire personer ligger an til å levere bacheloroppgave denne våren. Det er syv aktive studenter igjen på bachelorstudiet i tysk av de 19 som startet høsten 2012.

Skrikende behov kan ha nådd frem til årets søkere til høyere utdannelse. Søkertallet til tyskutdannelser landet over har nemlig gått opp med 17 prosent.

Se oversikt over studietilbudene under.

- Fullfør studiet

Are Turmo, kompetansedirektør i NHO, er blant dem som har etterlyst tyskkompetanse i næringslivet.

- Det er veldig gledelig å se at antallet studenter som har tysk som første-prioritet går oppover. Det betyr at informasjonen som norske bedrifter gir om sine språkbehov, når ut, sier han.

Frafall har vært et stort problem i utdannelsen, og Turmo ber studentene som får tilbudet også står løpet ut.

- Det er nå viktig at de som får tilbud om plass takker ja, møter opp til studiestart og fullfører studiet, sier han.

Søkerne lar seg påvirke

Elin Nesje Vestli er tyskprofessor ved Høgskolen i Østfold, som har 35 prosent flere søkere til faget i år sammenlignet med 2014.

Vestli gleder seg over høye søkertall, og tror det er flere grunner til at interessen for faget har økt.

- Antallet tyskelever i skolen øker, NHO har vært veldig tydelige på behovet for mer tyskkompetanse i næringslivet og norsk presse har skrevet mer enn tidligere om tyske forhold. Blant annet om Tysklands viktige rolle i Europa, om politikk, næringsliv og om kultur. I tillegg er det helt klart at populariteten til Berlin bidrar til å skape en positiv oppmerksomhet også for faget tysk. I en periode har det blitt utdannet relativt få tyskkyndige, og det kan være at det etterslepet nå også gjør seg merkbart, sier hun.

Individuell oppfølging skal ifølge Vestli bidra til å motvirke frafall.

- Studentene skal ikke bare få kunnskap, men også bli bedre til å snakke og skrive språket de lærer. Tett og individuell oppfølging, varierte lærings- og vurderingsformer, et oppdatert pensum og mulighet for studentene til å videreutvikle noen av sine egne interesser er noe av det i alle fall vi er opptatt av å kunne tilby studentene våre, sier hun.

Les også: Mehr Deutsch, bitte!

 

Kilde: Samordna opptak(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.