Det er bare to private videregående skoler som tilbyr en ren musikklinje i Norge. Den ene får 3,5 millioner kroner mer i statstilskudd enn den andre.

Oslo By Steinerskole har kjempet i 12 år for å få like mye statstilskudd som det private, kristne Kongshaug musikkgymnas.

Mandag kom gladnyheten i revidert statsbudsjett. Fra høsten får begge skolene like mye støtte.

– Rettferdigheten har seiret, rett og slett, sier rektor Bernard Daub ved Oslo By Steinerskole.

Ikke ulovlig forskjellsbehandling

Da Steinerskolen søkte om å få like mye tilskudd som Kongshaug startet bråket som i 2012 endte i søksmål. Steinerskolen saksøkte Kunnskapsdepartementet og krevde fem millioner kroner i erstatning for tapt statstilskudd.

Saken gikk helt til Høyesterett, der Steinerskolen i februar i år tapte millionsøksmålet.

Rektor Bernard Daub ved Oslo By Steinerskole var likevel delvis fornøyd med utfallet.

Etter rettsrundene ble det slått fast at de to musikklinjene er like. Daub fikk dermed rett i at det er en forskjellsbehandling av de to privatskolene, noe departementet i første omgang avviste.

Forskjellsbehandlingen er ikke ulovlig, ifølge Høyesterett, men Daub sa til DN at han forventet at stortingspolitikerne som vedtar statsbudsjettet fremover behandler Steinerskolen og Kongshaug likt.

«Klump om foten»

I regjeringens forslag til revidert statsbudsjett var ikke et ekstra tilskudd til Steinerskolen lagt inn. Men etter forhandlinger med samarbeidspartiene Venstre og KrF er det nå bestemt at skole får like mye penger som Kongshaug.

Skolen får to millioner kroner ekstra for det halve skoleåret som gjenstår i 2015, med sikte på å øke ekstrabevilgningen til 3,5 millioner kroner fra 2016.

Venstre-leder Trine Skei Grande skriver det opp på listen over seire.

– Dette er noe vi har jobbet med lenge, men så lenge saken var i rettsvesenet måtte vi la den ligge. Vår første mulighet til å sørge for likebehandling var revidert budsjett, sier hun.

Skei Grande sier det er to grunner til at de forhandlet inn de ekstra millionene.

– Det var viktig å få til likebehandling av skolene. For det andre er dette et kvalitetstilbud som ikke bør sultefôres. Dette har vært en klump om foten til skolen som har måttet drive musikklinjen på sparebluss, sier Skei Grande.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.