– Fort, fort, fort, roper vaktleder Arve Martinsen, som for bare noen sekunder siden ga kommando om å puste rolige åndedrag.

Fem kommende sommervikarer i Oslo fengsel fyker inn i en container, hvor de får kjenne på følelsen av å være fanget i et rom med brann og tett, svart røyk i tre-fire minutter. Røyken siver ut av den glohete containeren idet de løper inn.

– Det var som å være i en badstue, sier Julie Werner (21), tilsynelatende upåvirket av opplevelsen.

En høy og skjærende pipelyd kommer fra oksygenmasken idet hun slipper ut trykket.

– Dette er helt klart en veldig spesiell sommerjobb, ikke akkurat som å selge jordbær, sier hun.

«Dårlig bemanning»

Oslo Fengsel mottar cirka 150–200 sommerjobbsøknader årlig. Hele 56 nye ufaglærte sommervikarer er ansatt i år, i tillegg til politistudenter, tidligere vikarer og aspiranter fra fengselsutdannelsen. Totalt vil omtrent hundre vikarer erstatte faste ansatte som skal på ferie eller lignende.

– Det er mye snakk om mangel på ressurser i kriminalomsorgen, og dette gir en dårlig bemanning. Likevel må folk ha ferie. I et stort og døgnåpent fengsel som dette oppstår derfor et stort behov for ufaglært arbeidskraft. Så handler det om å gi dem en grundig nok opplæring til at de kan gjøre en tilfredsstillende vikartjeneste og, ikke minst, føle seg trygge og kompetente nok, sier fengselsinspektør Erlend Wærum, hovedansvarlig for opplæring og kompetanse i Oslo Fengsel.

Blant søkerkravene er generell studiekompetanse, plettfri vandel, god helse og personlig egnethet. Kommer søkerne videre til opptaksprøve, består denne av fysisk funksjonstest og intervju.

– Vi gjør en vurdering av egnethet og bevisstgjør kandidatene på at dette ikke er en hvilken som helst sommerjobb. De blir utfordret på holdninger, verdier og refleksjon, sier Wærum.

Les også: Slik oppfører du deg første dag på jobb

Trener ikke på det viktigste

Det er fremdeles en liten vei frem til opplæring og sommerjobb.

Fra 2013 er kravene til sommervikarer i fengselet de samme som for den toårige fengselsbetjentutdanningen. Det betyr at antall fulle, intensive opplæringsdager økte fra tre til syv. I tillegg kommer opplæring på avdeling.

Opplæringen består blant annet av innføring i Kriminalomsorgens målsetning, etikk og profesjonalitet, fysisk maktanvendelse til bruk i en spesielt krevende situasjon, samt brannsikkerhet.

Fra 2013 ble opplæringsreglene skjerpet inn, og nå må sommervikarene også trene på en potensiell krevende situasjon med ulike moduler innen fysisk maktanvendelse. Foto:
Fra 2013 ble opplæringsreglene skjerpet inn, og nå må sommervikarene også trene på en potensiell krevende situasjon med ulike moduler innen fysisk maktanvendelse. Foto: (Foto: Øyvind Elvsborg)
– I opplæringsuken rekker vi imidlertid ikke å øve på bruk av det viktigste verktøyet de faktisk trenger, nemlig kommunikasjon og det å «prate ned» situasjoner som ellers kan eskalere. Dette er noe de vil observere av andre erfarne ansatte når de kommer til sin avdeling. Her er læringskurven bratt, men de innsatte tilpasser seg også raskt til det å måtte forholde seg til nye, uerfarne ansatte, sier Wærum.

- Som hundeoppdragelse

Jusstudent Silje Knudstad (25) forteller om en opplevelse hun hadde der en innsatt «glodde», og hun ble usikker på hva hun skulle gjøre.

– Skal jeg smile tilbake? Så smilte jeg, men ga jeg litt mye nå? sier hun, og forteller at hun endte med å snu seg.

– Det er nulltoleranse for en ufin «på kanten»-kommentar eller eksempelvis plystring. Det er dere som må sette ned foten - der og da - nesten akkurat som hundeoppdragelse, sier vaktleder og instruktør Arve Martinsen til Knudstad.

Les også: Jusstudent Karoline går rett fra forelesning til fengselet

Ikke som på film

– Det er ikke så actionfylt som på film, det handler mer om gjensidig respekt, sier Julie Werner.

21-åringen har bakgrunn fra Forsvaret, er en del av Heimevernets innsatsstyrke, og jobber til daglig på et treningssenter. Nå bruker hun sommerjobben til å vurdere om hun vil søke videre på fengselsskolen.

– Jo mer vi gjør, jo mer spennende virker det. Du opplever jo en del av samfunnet som ikke alle andre ser, sier hun.

Ikke bare er fengselsbetjentutdannelsen gratis, men du får også betalt rundt 300.000 kroner brutto i året under utdannelsen.

– Det er ikke på grunn av pengene jeg vurderer å søke. Jeg visste ikke engang om det, fastslår Werner.

Sommervikarene, på sin side, får en brutto månedslønn på rundt 24.000 kroner, pluss en del i ulempetillegg.

Video: Se hva den innsatte hadde i et glass og kastet på de ansatte

En møkkahistorie
Vaktleder Arve Martinsen i Oslo fengsel deler en møkkahistorie med sommervikarene i fengselet.
01:43
Publisert:

«Samfunn i miniatyr»

«Ener over terskel», «Toer over terskel». Årets sommervikarer får beskjed om å krabbe inn i et mørkt rom og sammen finne en dokke de skal frakte i sikkerhet – uten å slippe taket i hverandre.

Vaktleder og instruktør Knut Aarsbog står utenfor og observerer dem med et fornøyd glis.

– I noen av aktivitetene er vi ute etter at de skal føle mestring og pushe grensene. Dette er en lovende gjeng, sier han.

– Mange av dem kommer fra møblerte hjem og vet ikke en «pøkk» fra før. Og det er ikke så rart – det er jo et veldig lukket system. Det er få utenfor fengselet som vet hva som skjer her, men det er jo et samfunn i miniatyr, fortsetter han.

– Hva krever du av vikarene?

– Du må ha blikket for det. Det er dessuten stor forskjell på det praktiske og teoretiske, og de late har vi rett og slett ikke bruk for, sier han.

Julie Werner (21) (midt i bildet) og Ida Lyngstad Wernø (23) (til høyre) har lunsjpause i Oslo Fengsel. – Jo mer vi gjør, jo mer spennende virker det. Du opplever jo en del av samfunnet som ikke alle andre ser, sier Julie Werner. Foto:
Julie Werner (21) (midt i bildet) og Ida Lyngstad Wernø (23) (til høyre) har lunsjpause i Oslo Fengsel. – Jo mer vi gjør, jo mer spennende virker det. Du opplever jo en del av samfunnet som ikke alle andre ser, sier Julie Werner. Foto: (Foto: Øyvind Elvsborg)

Fortsatt jobber å få

Fengselsjobb er ikke blant de mest kjente eller populære sommerjobbene, skal vi tro Manpower. Rekrutteringsselskapet merker særlig stor etterspørsel innen administrasjon, helse, butikk, kantine, barnehage, bygg og anlegg, lager og logistikk.

– Sommerjobben kan både være en inspirasjon til senere studievalg og en døråpner inn i arbeidslivet. Bedriftene bruker sommervikariatene som en viktig rekrutteringsarena, sier konserndirektør Sølvi Spilde Monsen i Manpower.

Hittil i år har Nav utlyst 11.500 sommerjobber, og nesten 7000 av dem er innenfor helse- og omsorgsyrket. Seniorrådgiver Johannes Sørbø råder de som ennå ikke har fått seg sommerjobb, til å sjekke ut de ulike stillingsbasene.

– Det er fortsatt noen jobber igjen. Også ville jeg ringt rundt til bedrifter og andre. Det kan være noen som ikke har funnet nok eller riktige sommervikarer, sier han.

Les også:

  - Å vise at du kan «stå opp om morran» kan få middels+-studenter vekk fra «uflaks-bunken»

Slik snakket Lilly (19) seg til internship i Tesla  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.