Etter at Stortinget tok sommerferie gikk stortingsrepresentant Kristin Vinje (H) rett ut i sommerjobb. Hun har doktorgrad i kjemi og en forkjærlighet for realfag, og har for andre år på rad valgt å tilbringe sommeren som mattelærer på Sommerskolen.

Tidligere denne uken inviterte hun finansministeren til Nydalen videregående skole for å snakke om viktigheten av å ha kontroll på budsjettet.

Budsjett på timeplanen

– Hender det ofte at ukelønnen tar slutt før helgen har startet?

Etter at stortingskollega Vinje har gitt klassen en kjapp oppfrisking i kunnskapen om ligninger og grafer benytter Siv Jensen (Frp) anledningen til å understreke hvor viktig matematikk i er hverdagen, både for finansministre og skoleelever.

– Hender det ofte at ukelønnen tar slutt før helgen har startet? spurte finansminister Siv Jensen elevene ved Sommerskolen på Nydalen videregående skole. Hun oppfordret alle til å sette opp et budsjett.
– Hender det ofte at ukelønnen tar slutt før helgen har startet? spurte finansminister Siv Jensen elevene ved Sommerskolen på Nydalen videregående skole. Hun oppfordret alle til å sette opp et budsjett. (Foto: DN)
– Har noen av dere regnet på hvor mye det koster å kjøpe en bolle i kantinen hver dag?

– Dere må skrive budsjett, akkurat som jeg gjør som finansminister. Min oppgave er å passe på at de andre ministrene ikke bruker for mye penger. Kulturministeren, for eksempel.

Mona Ali (19) er på kurs for å friske opp i mattekunnskapene før hun starter på siste året ved Hellerud videregående skole.

– Det var spennende å høre finansministeren snakke om hvor viktig det er å ha kontroll på budsjettet. Jeg tror mange ungdommer hadde hatt godt av en sånn skoletime, sier Ali.

Det er første gang hun er på kurs på Sommerskolen.

– Det er kun snakk om fem dager av sommerferien, jeg ser på det som en god investering.

Etter en uke i Vinjes klasserom seiler matematikk opp som et potensielt nytt favorittfag.

– Vi har hatt et spennende program med en veldig praktisk tilnærming. Det er ikke som å være på skolen.

Matte mest populært

Rektor for Sommerskolen, Kirsten Riis, forteller at nettopp matematikk er det mest populære faget.

– Det er mattekursene våre som får aller flest søkere. Vi tilbyr en praktisk og litt annerledes tilnærming til faget, og har tilbud både for dem som ønsker å tyvstarte på neste års pensum og for dem som trenger å repetere litt.

Da Oslo kommune åpnet dørene til Sommerskolen i 2006 meldte 3100 elever seg. I år har over 18.000 søkt seg til ett eller flere kurs. Riis tror kursenes uformelle ramme er grunnen til at tilbudet er blitt så populært. Sommerskolen er frivillig, gratis og det gis ingen karakterer.

– Vi er jo klar over at dette er elevenes sommerferie, så vi legger opp til at vi skal ha det gøy. Elevene får prøve seg frem og oppleve mestringsfølelse uten press.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.