- Dette er min første relevante jobb. Det er spennende å få prøvd seg ut i et slikt internship såpass tidlig i studiene, sier Martin Thiis-Evensen (21).

Han er nettopp ferdig med andre året av siviløkonom-studiet ved Handelshøyskolen BI, og er en av 21 studenter som har fått sommerinternship i DNB Markets. Til sammen var det 441 søkere.

- Det var relativt vanskelig å få jobben. Etter søknaden måtte vi gjennom en numerisk finanstest, som tester tallferdigheter under tidspress. Hvis man hadde en god søknad og gjorde det bra på testen kom man videre til et telefonintervju. Etter telefonintervjuet fikk man vite om man eventuelt fikk jobben, sier Thiis-Evensen.

Kastet ut i det

BI-studenten jobber nå innenfor aksjeanalyse. Han forteller at alle som har internship blir plassert hos en analytiker eller megler, som man deretter jobber under. Thiis-Evensen jobber i TMT-sektoren, som er teknologi, media og telecom.

Noen av arbeidsoppgavene kan Thiis-Evensen relatere til det han har lært på skolen, men det er også mye som må læres underveis.

- Man blir kastet ut i ulike typer oppgaver. Det er forventet at man klarer å jobbe selvstendig og presist. Jeg jobber i et team med to andre interns. Vi arbeider med et litt større prosjekt som vi skal jobbe med gjennom sommeren, fra startfasen til det publiseres. Dette skal DNB Markets bruke, så det må være bra, sier han.

Høye forventninger

Rekruteringsansvarlig Glenn Menkin i DNB mener selskapet har et luksusproblem siden de kan velge blant svært kvalifiserte søkere.

- Derfor har vi også svært høye forventninger til våre interns. Vår erfaring er at oppholdet blir best når internene får utfordret seg og får reell arbeidserfaring, og interns er en viktig del i å få banken til å gå rundt i løpet av sommermånedene, sier han.

I tillegg til krevende arbeidsoppgaver, er det også lange dager.

- Det er ikke noe fast arbeidstid i DNB Markets. De fleste er i meglerhallen mellom klokken 7.00 og 7.30. Arbeidsdagen er varierende, men vi jobber lenge. Det er lange arbeidsdager, lengre enn de fleste av oss er vant til, sier Thiis-Evensen.

Harde kår i USA

Han presiserer imidlertid at de ikke presses til å jobbe lange arbeidsdager - det velger de selv.

- Det er ingen som forteller deg at du skal sitte lenge, men det er mye å gjøre, og hvis man skal levere et godt arbeid må man legge ned mye tid og innsats i arbeidet. Noen dager drar man tidligere, andre dager litt senere, sier Thiis-Evensen.

DN skrev i forrige uke om den amerikanske bankgiganten Goldman Sachs som må oppfordre sine sommervikarer til å dra hjem fra jobb før midnatt og ikke komme tilbake før klokken 07.00 dagen etter. Disse retningslinjene er gitt for å forbedre arbeidsforholdene for de yngste i selskapet.

Tiltakene retter seg spesielt mot sommervikarene i investeringsbanken. Der legges det hardt press på de ansatte med uforutsigbare forhandlinger og tøffe klientmøter. For dem er det ikke uvanlig å jobbe døgnet rundt.

I 2013 døde en 21 år gammel ansatt i Bank of America Merill etter å ha jobbet i 72 timer på rad.

Ikke konkurranse

Thiis-Evensen trekker frem at sjefene av og til sier at det er på tide å dra hjem, og spesielt på fredager.

- Jeg har ikke blitt sendt hjem, men noen ganger kan det bli påpekt at det er greit å komme seg hjemover, men man har som regel alltid noe man kan jobbe videre med, sier Thiis-Evensen.

Ifølge ham er det et godt miljø blant sommervikarene.

- Det er ikke noe hard konkurranse, alle er jo i samme posisjon, understreker Thiis-Evensen.

Slik er dagen for sommerinternsene i DNB Markets:

- Vi møter opp i meglerhallen rundt klokken syv på morgenen. Da åpner man dokumenter og gjør klart litt diverse, før det er morgenmøte klokken 7.30. Her vil meglere og analytikere pitche og diskutere ulike caser før børsen åpner. Det er veldig spennende å få være med på dette, sier Thiis-Evensen.

- Etter morgenmøtet starter man å jobbe med sine respektive oppgaver og analyser. Man jobber med dette stort sett hele dagen, med diverse innslag av presentasjoner, analysemøter og internprogrammer, forteller han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Fire av ti fullfører ikke studiet

Sminkeskole mister fagskolegodkjenning

Disse skolene mistenkes for ulovlig outsourcing

Se DNTV: Sommerjobb i fengsel

Sommer i fengsel
Bli med å se hvordan sommervikarene i Oslo Fengsel forbereder seg til tjeneste.
03:41
Publisert: