– Da jeg sto utenfor FN-bygningen for første gang kilte det i magen, jeg var så utrolig spent. Jeg tenkte at FN var min mulighet til å utgjøre en forskjell, men i løpet av uken fikk jeg et litt annet syn på ting.

Blant 14.000 søkere fra hele verden ble Pamir Ehsas (20) fra Lier valgt av FN til å representere Norge på den årlige sommerskolen ved organisasjonens hovedkvarter i New York.

Fredsbygging på timeplanen

Sommerskolen har som mål å støtte sosialt engasjement og entreprenørskap blant unge. 75 deltagere fra like mange land deltok på sommerskolen, alle med bakgrunn i organisasjonsarbeid og samfunnsengasjement.

– Det var en helt surrealistisk opplevelse. Jeg har aldri møtt en så internasjonal og idealistisk gjeng før, forteller Ehsas, som til vanlig studerer rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Selv har han grunnlagt den veldedige organisasjonen Brighter Tomorrow, som samarbeider med Kirkens Nødhjelp om å samle inn penger til utdannelse for afghanske barn. I New York sto alt fra forhandlingsteknikker til fredsbygging på timeplanen.

– En lærer mye av å diskutere slike temaer når alle verdens hjørner er representert. Å snakke om hvordan en kan forhindre konflikt og krig føles veldig nært når en vet at representanten fra Jemen måtte bli hjemme på grunn av borgerkrig.

Ehsas forteller at møtet med de andre deltagerne og deres ideer satte FN i skyggen. Etter sommerskolen sitter han igjen med et helt annet inntrykk av den store internasjonale organisasjonen.

– Ban Ki-moon sa til oss at mens andre tenker på ungdom som morgendagens ledere, ser han på oss som dagens ledere. Jeg tror han ser at FN og eldre generasjoner er handlingslammede i møte med verdens problemer.

Drømmer ikke om FN

Etter en uke i New York drømmer han ikke lenger om en praktikantstilling i FN.

– Jeg vil ikke sitte på et kontor på Manhattan, jeg vil til Afghanistan, forklarer Ehsas.

Nå vil han konsentrere seg om å videreutvikle organisasjonen Brighter Tomorrow.

– Kanskje kommer jeg til å ha kontakt med FN gjennom en annen organisasjon, men jeg ønsker ikke å jobbe i det systemet. I FN møtte jeg desillusjonerte idealister, slik vil jeg ikke ende opp. Om en står på egne ben har en større frihet til å følge de målene en setter seg, sier Ehsas.

I høst kjører Brighter Tomorrow organisasjonens første store kampanje, hvor studenter i Oslo, Bergen og Trondheim skal mobiliseres for å samle inn penger til Kirkens Nødhjelps prosjekter for utdannelse i Afghanistan.

– Målet er å skape studentenes svar på Operasjon Dagsverk. Vi nyter godt av et av verdens mest generøse utdanningssystemer, vi har mye å gi tilbake.

Ehsas kom til Norge fra Afghanistan i en alder av seks år.

– Engasjementet mitt for saken kommer delvis av at jeg har en tilknytning til landet, men det skyldes like mye at jeg er oppvokst i trygge Norge, hvor empati og medfølelse er viktige verdier. Jeg har tro på at min generasjon kan forandre ting.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.