Mandag og tirsdag 6.-7. juli går Oslo Education Summit av stabelen. Med regjeringssjefer og ministre fra 40 land, samt store navn som Malala Yousafzai og Ban Ki-moon, på gjestelisten, er målet å fremme et globalt utdanningsløft.

En FN-rapport som ble lagt fram mandag, viser at 59 millioner barn verden over står uten muligheter for skolegang. Selskapet bak det enormt populære mobilspillet Angry Birds tror de kan være en del av løsningen.

Åpner barnehager i Kina

Peter Vesterbacka har offisiell stillingstittel som Rovio Entertainements "Mighty Eagle", og modererte mandag morgen en debatt om fremtidens digitale utdanningsmuligheter. Han mener kreative teknologibedrifter har mye å bidra med i utdanningssektoren, både i Skandinavia og andre deler av verden.

- Med Angry Birds har vi knukket koden og fått mye mer enn 59 millioner barn til å bli hektet på et spill. Jeg tror vi kan gjenskape og overføre den samme motivasjonen og gleden til læringssituasjoner, sier han.

I første omgang satser spillselskapet på førskoleundervisning. Angry Birds Playground åpnet i fjor egne spillbarnehager i Helsinki og de to kinesiske storbyene Shanghai og Chengdu. I februar i år åpnet selskapets fjerde Angry Birds-barnehage i Singapore.

Ønsker å påvirke globalt

I samarbeid med tunge faglige institusjoner som NASA, CERN og National Geographic utarbeider det finske selskapet egne læreplaner for barn i alderen tre til seks år. 

I barnehagene settes læreplanene i livet ved hjelp av spill og en pedagogikk inspirert av Finlands velrenommerte skolesystem, som rangeres av UNESCO som verdens beste utdanningssystem på grunnskolenivå.

- Det skal være gøy å lære. Vi kombinerer spill og lek med finsk pedagogikk, men målet er å skape en global læreplan som kan få barn over hele verden til å lære gjennom lek, sier Vesterbacka.

Han mener flere teknologibedrifter vil innse hvilken stor rolle de kan spille, og spår en digital revolusjon i utdanning verden over.

- I dag er det en stor kløft mellom utdanning og teknologi. Den vil vi fylle. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.