Da Silje Christine Andersen (25) begynte på kinesiskstudier ved Universitetet i Oslo (UiO) for fem år siden, var det dobbelt så mange søkere som planlagte studieplasser. Årene etter økte opptakskravet og kampen om plassene gradvis.

På toppunktet i 2012 måtte 128 personer knive om 50 studieplasser på bachelorprogrammet i kinesisk. I år har bare 70 personer studiet øverst på ønskelisten. Med 60 tilgjengelige plasser og universitetets vanlige overbooking, er det ikke stor spenning knyttet til svarbrevet som kommer fra Samordna opptak innen fredag. Alle kommer inn.

Nobels etterdønninger

Der man tidligere måtte ha over 50 karakterpoeng for å komme inn, er det nå fritt frem for alle med gyldig vitnemål, uansett karakterer.

Andersen er én av få som fullførte den tøffe bachelorgraden og fortsatte på en mastergrad i kinesisk, som hun er ferdig med til våren. Hun tror søkerne som har forsvunnet er dem som ikke vil studere humaniora-fag.

– Humaniora har fått et dårlig rykte. Det er vanskelig å få jobb og du må skape din egen fremtid. Jeg tror mange blir skremt av at de tror man blir utdannet til ingenting, sier hun.

Mette Halskov Hansen, professor i Kina-studier ved UiO, har en annen teori. Hun tror det dårlige forholdet mellom Norge og Kina etter fredsprisutdelingen til den kinesiske regimekritikeren Liu Xiaobo har skremt bort søkere.

– Forholdet mellom Norge og Kina har vært veldig problematisk siden 2010. Da det begynte etter nobelprisutdelingen var det en formening om at det kommer til å gå over raskt. Men det har det ikke gjort. Det har vært mye presse på at norske bedrifter har det vanskelig i Kina, sier hun.

Hansen forteller at UiOs samarbeidsuniversiteter i Sverige og Danmark ikke har sett samme tendens i søkertallene til kinesiskstudiet.

– Det er bare vi som har opplevd en nedgang de siste tre årene. Derfor kan jeg med rimelig sikkerhet si at det er en sammenheng med forholdet mellom Norge og Kina, sier hun.

Universitetet i Bergen startet opp et kinesiskstudium i 2013, men Hansen tror ikke universitetet har «stjålet» søkere fra Oslo. Hun viser til at det er fire kinesiskstudier i Danmark som ikke er gått på bekostning av hverandre.

Antallet søkere til Bergen har dessuten også falt kraftig i år.

«Ekstremt høyt tidligere»

Hansen sier de ikke er misfornøyde med 70 søkere.

– Vi klarer å lage et godt opplegg for cirka 50 studenter. Da er 70 søkere bra. Søkertallet har vært ekstremt høyt tidligere. Muligens for høyt. Vi vet at én tredjedel faller fra fordi mange ikke vet hva de går til, hvor hardt studiet er. Men vi vil gjerne ha flere søkere å velge mellom. Hvis det fortsetter å falle dramatisk, må vi ta inn færre studenter, sier hun.

– Hva skal dere gjøre for å få flere søkere?

– Det er ikke så mye vi kan gjøre. Vi har jobbet mye med å lage et godt studium, med mer intensiv undervisning og mindre grupper. Når forholdet mellom Norge og Kina bedrer seg igjen vi vil nok merke en økning, sier Hansen.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.