Hun tenkte at hun skulle, burde, ville gjøre noe helt annet. Men en gang i løpet av 9. klasse gikk det opp for Emilie Stordalen at «fy søren, det er bare én skole som gjelder. Det er Cornell.»

Nå er hotelleier og investor Petter Stordalens eneste datter og eldste barn kommet hjem med toppkarakterer og en bachelorgrad fra Cornell University. Ivy League-universitetet i den lille byen Ithaca i staten New York i USA regnes som en av verdens aller beste hotellutdannelser.

– Mamma og pappa har alltid vært veldig støttende. De har alltid vært veldig klare på at vi skal gjøre det vi har lyst til. Men det er rart hvordan man blir indirekte påvirket av hva foreldrene dine driver med. Etter å ha hørt hotellsnakk over middagsbordet og alt dreier seg om hotell gikk det plutselig opp for meg at «oi, dette er noe jeg virkelig vil drive med», sier Emilie Stordalen.

Da studieplanen var lagt som 14-åring startet jobben med å gjennomføre den. Første steg på Stordalens vei til målet var å flytte hjemmefra.

Dro ut som 16-åring

– Jeg valgte å flytte til England for å gå på boarding school der. Hvis jeg skulle gå på Cornell burde jeg kunne litt språk, tenkte jeg.

Som 16-åring flyttet hun derfor fra Bygdøy for å ta videregående ved kostskolen Stowe School i Buckingham, som koster over 400.000 kroner i året i gjennomsnitt.

– Jeg er kjempeheldig som har hatt muligheten til det, sier hun.

Selv om språket ikke ble noe problem, kunne ikke kostskole-oppholdet forberede henne på alt som møter en fersk student ved et amerikansk toppuniversitet.

– Jeg husker den første dagen. Da sa rektor på hotellskolen at det å gå på Cornell skulle tilsvare det å ha to fulltidsjobber – minst. De er opptatt av at vi skal lære å jobbe under press, sier hun.

– Det faglige nivået er høyt, men den store utfordringen var virkelig mengden arbeid du skulle gjennom i løpet av én dag, én uke og én måned.

Emilie Stordalen (rekke to, helt til høyre) sammen med medstudenter etter uteksamineringen fra Cornell University.
Emilie Stordalen (rekke to, helt til høyre) sammen med medstudenter etter uteksamineringen fra Cornell University. (Foto: Privat)
Det skyhøye prisnivået på verdens mest anerkjente hotell­utdannelser står gjerne i stil med skolenes anseelse. På Cornell får norske studenter støtte og ekstrastipend fra Lånekassen til å dekke skolepengene på rundt 400.000 kroner i året.

Les også: USA-studenten Anna (22) tapte 30.000 kroner på kronefallet

Hard konkurranse

Da sjokket over arbeidsmengden hadde lagt seg, kom Emilie Stordalens andre åpenbaring.

– Miljøet er ekstremt kompetitivt, nesten på grensen til det som ikke er bra. Menneskene kommer fra helt forskjellige bakgrunner. Jeg har jo aldri blitt presset til å gjøre noe i hele mitt liv. Jeg vet at hvis jeg ville sluttet på studiet hadde mamma og pappa stått med åpne armer og sagt «bare kom hjem igjen». Men så har du andre studenter som blir referert til av sine foreldre som deres hovedinvestering. Det var et ekstremt sjokk for meg å høre, sier Stordalen.

Den harde konkurransen hadde også en pluss-side, oppdaget hun.

– Nettopp fordi det er så kompetitivt blir man også veldig «in it together». Det gjør noe med det sosiale, sier hun.

Les også: Hotellutdannede klatrer lynraskt til toppen

Som i en college-film

Stordalen gikk «all in» det første året og ble med i et «sorority». Den amerikanske tradisjonen med kvinnelige og mannlige studentforeninger står sterkt på Cornell. Livet som medlem av Delta Gamma var også som i alle amerikanske college-filmer. Stordalen bodde med 15 jenter fra foreningen det første året.

– Det er så merkelig. Det er veldig uskandinavisk i måten de setter sammen foreningen på og hvordan man bare bestemmer at «nå skal denne gjengen være venner». Men det fungerer så bra! Jeg trodde det skulle hjelpe meg sosialt, men det har faktisk hjulpet meg mest akademisk.

Middagsbord-tips

Selv om Cornell har en teoretisk innfallsvinkel til hotellbransjen, må alle studentene få godkjent minst 800 arbeidstimer på et hotell i løpet av bachelorgraden. I tillegg kommer jobben som gjøres på skolens eget hotell, Statler Hotel, som er 100 prosent studentdrevet.

Emilie Stordalen (rekke to, helt til høyre) sammen med medstudenter etter uteksamineringen fra Cornell University.
Emilie Stordalen (rekke to, helt til høyre) sammen med medstudenter etter uteksamineringen fra Cornell University. (Foto: Privat)
Stordalen har også sørget for å få erfaring hjemme i sommerferier. Hun har jobbet med «alt fra housekeeping til konferanse» på The Thief og vært på andre av farens hoteller som Quality Hotel 33 og Clarion Hotel Royal Christiania.

Likevel:

– Det er ingenting som slår middagsbordstipsene fra pappa. Vi prater veldig mye om det jeg har lært. Og så forteller han hvordan det er i praksis. Jeg er ekstremt heldig som kan høre hans mening om det, sier hun.

Rundt middagsbordene blir det også satt i gang konkurranser som sannsynligvis bare finnes i familier der faren driver Nordens største hotellkjede.

– Her om dagen konkurrerte vi om hvem som kunne navngi flest hotellkjeder under de aller største. Det er rundt 60 av dem.

Les også: Trond (22) er ferdig på MIT - nå tar han doktorgrad på Harvard

Tror ikke pappa gir seg

I år skal Stordalen jobbe på hovedkontoret til Nordic Choice frem til oktober. Det ser hun frem til.

– Det er nok det jeg har lyst til å drive med senere. Jeg er glad i matte og liker å se det store bildet – jobbe med eiendom, markedsføring og strategi, sier hun.

I oktober går turen til London der hun skal ta en ettårig mastergrad ved Imperial College. Det blir en mer generell økonomi- og strategiutdannelse.

– Jeg er veldig glad i å studere, utdannelse er veldig viktig for meg. USA har vært fantastisk, men jeg merker at det blir veldig deilig å komme litt nærmere hjemme etter å ha bodd i utlandet i seks år. Og så blir det gøy å være i en by, sier hun.

Men så, da?

Emilie Stordalen er «hun som skal styre butikken etter hvert», sa Gunhild Stordalen til Dagbladet tidligere i år. Selv er 23-åringen mer tilbakeholden.

Petter Stordalen.
Petter Stordalen. (Foto: Dagens Næringsliv)
– Altså. Pappa kommer aldri til å gi seg helt. Han kommer til å sitte der og mene noe til han blir hundre. Men jeg kan si så mye som at hotellbransjen er veldig spennende. Først skal jeg gjør ferdig utdannelsen. Så får vi se, sier hun og smiler.

– Hva gjør du om 10 år?

– Først skal jeg gjøre ferdig utdannelsen, så får vi se.

– Hvem vant konkurransen om å huske flest hotellkjeder?

– Det var faktisk jeg. Pappa mener det er mye viktigere og mer stas å vinne i monopol, noe han har gjort til nå.

Vil du lese flere student- og karrieresaker? Meld deg på DN Talents nyhetsbrev og følg oss på Facebook.

Deler av utdannelsen til Thelma Onarheim foregikk på kjøkkenet.
Deler av utdannelsen til Thelma Onarheim foregikk på kjøkkenet. (Foto: Privat)
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.