– Jeg visste ikke at det var så mange nordmenn her, så jeg fikk jo helt sjokk da jeg kom. Det er en hel koloni av nordmenn og svensker, sier Jakob Berthelsen (21) fra Grimstad.

Det var for to år siden. Nå tar han siste året av bachelorgraden ved Long Island University i New York og er vant til at det snakkes norsk på campus. Skolen er en av de mest populære blant nordmenn som tar hele graden i USA. Ifjor hadde Berthelsen selskap av 85 andre nordmenn på skolen.

– Det blir hva man gjør det til, det er jo 10.000 studenter på skolen. Jeg har bodd med tre norske frem til nå, men skal bo med en fra Saudi-Arabia i år for å få en mer internasjonal opplevelse, sier han.

Antallet norske studenter som tar en hel grad i USA har økt de siste årene. 2096 nordmenn tok en hel bachelor- eller mastergrad, viser ferske tall fra Lånekassen.

Det finnes 4500 godkjente utdannelsesinstitusjoner i USA. Likevel klumper norske studenter seg sammen på noen få av dem.

31 prosent fullfører

Alf Rasmussen, direktør ved Senter for internasjonalisering av utdannelse (SIU), påpeker at gjennomføring er et av kriteriene på kvalitet i USA.

– Én måte å måle kvalitet på i USA, er å se på hvor stor andel av studentene som gjennomfører studiet innen rimelig tid. Den mest populære institusjonen blant nordmenn, Berkeley College, har en gjennomføringsgrad på bare 31 prosent, sier Rasmussen.

Berkeley College ligger i New York, hadde 122 norske studenter ifjor og må ikke forveksles med det statlige Berkeley-universitetet i California, der 91 prosent av studentene gjennomfører.

På de nest mest populære institusjonene, Hawaii Pacific University og Long Island University i New York, kommer bare 40 prosent av studentene i mål med bachelorgraden på seks år. Gjennomføringsgraden måles etter hvor mange som har fullført en fireårig bachelorgrad innen seks år.

En gjennomgåelse SIU har gjort, viser at én av tre norske studenter i USA går på et universitet der over halvparten faller fra.

– Vi kan ikke nekte noen å dra eller si at «dette er en dårlig institusjon» fordi gjennomføringsgraden er lav. Men vi kan vise til at USA selv har gjennomføring som kvalitetsindikator og opplyse om at noen institusjoner ikke kommer høyt opp – og at det gir grunn til bekymring, sier han.

Les også: Skyhøyt pund tvinger Lika (24) til å utsette London-studiene

Betaler for rekruttering

Felles for de tre mest populære skolene, er at de samarbeider med en norsk aktør som lever av å hjelpe nordmenn med å søke til skolen. De tilbyr gjerne gratis rådgivning og hjelp til søknadsprosessen – så lenge man søker seg til en skole som samarbeider med agentbyrået og betaler det for hver student som rekrutteres.

– Det er en utstrakt bruk av agenter, som gjerne får tilgang til studiemesser og videregående skoler. Det er fullt lovlig. Men det er viktig å huske på at de skal selge en vare, de skal skaffe studenter til institusjonene. Man bør ha tilgang på alternativ informasjon for å kunne ta et godt valg, sier Rasmussen.

Fornøyd med hjelpen

Det kommersielle mellomleddet Study outside Norway (Sonor) hjalp Jakob Berthelsen med søkeprosessen til Long Island University.

– Det er enkelt å finne informasjon om skolen, og det er lett å søke seg hit i forhold til mange andre amerikanske universiteter. De trenger bare karakterene dine og to anbefalingsbrev. Det er nok grunnen til at mange havner her, sier Berthelsen. Long Island University oppfylte også de andre kriteriene hans.

– Skolen er kjent for å ha en god businesslinje med flinke lærere. I tillegg er det fantastisk bra beliggenhet 40 minutter fra New York, sier han.

Berthelsen visste ikke at under halvparten av skolens studenter fullfører bachelorgraden, men angrer ikke.

– Faglig synes jeg det er veldig bra, og jeg har ikke hørt om mange som har sluttet. Alle mine norske venner her nede har enten A eller B. De som reiser hit, er ambisiøse og pliktoppfyllende. Nordmennene har en høy stjerne – lærerne har sagt at de gjerne skulle hatt enda flere av oss, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.