22 prosent av siviløkonomstudentene på Norges Handelshøyskole (NHH) fikk A («fremragende») på masteroppgaven i år.

I 2013 og 2014 fikk gjennomsnitt 46 prosent av masteroppgavene toppkarakter.

– Vi er veldig godt fornøyde med resultatene, sier NHH-rektor Frøystein Gjesdal.

Ifølge rektoren beviser det nemlig at sensorene har fulgt de nye, strengere retningslinjene for karaktersetting som skolene ble anbefalt å ta i bruk fra og med våren 2015.

– Vi bestemte at vi skulle bruke de nye retningslinjene fra i år. De ble sendt ut til alle sensorer. I tillegg har vi hatt møter med dem og diskutert hvordan retningslinjene skal forstås. I og med at andelen A er blitt halvert er de tydeligvis brukt slik de var ment, sier Gjesdal.

Oppgavene blir vurdert av både en ekstern og en intern sensor.

Inflasjon i A og B

Toppkarakterer på masteroppgaven i økonomi er blitt så vanlig at Nasjonalt råd for økonomisk-administrativ utdanning (NRØA) slo alarm ifjor. Rådet sendte brev til alle institusjonene som tilbyr økonomiutdannelse og ba dem stramme inn på bruken av toppkarakterer på masteroppgaven.

TILTRO. – Vi har stor tiltro til at BI gjør en god og objektiv jobb når det kommer til karakter­setting, sier leder Espen Haugen i Studentforeningen ved BI i Oslo.
TILTRO. – Vi har stor tiltro til at BI gjør en god og objektiv jobb når det kommer til karakter­setting, sier leder Espen Haugen i Studentforeningen ved BI i Oslo. (Foto: Hampus Lundgren)
Målet var å kunne skille ut de «fremragende» oppgavene (A) fra de «meget gode» (B) og «gode» (C). I dag er C i praksis dårligste karakter mange steder.

Ifjor laget NRØA en rapport som viste at av 7811 masteroppgaver i økonomi som er blitt levert inn de siste åtte årene har 85 prosent fått toppkarakter – enten A eller B. I fem av de åtte årene har A vært den vanligste karakteren på en masteroppgave.

Les også: – Urimelig mange får A og B

Rapporten viste at studentene fra BI og NHH har fått klart bedre karakterer enn de andre institusjonene.

Frivillig innstramming

Det er opp til hver enkelt institusjon om den velger å følge anbefalingen om å stramme inn karakterpraksisen.

NHH-rektor Gjesdal varslet i januar at de ville skjerpe inn i år, og antydet et tak på 30 prosent toppkarakterer på masteroppgaven.

Handelshøyskolen BI har også lovet å følge den nye, strengere sensurmalen. Innleveringsfristen for masteroppgaver på BI var imidlertid denne uken. Resultatene og eventuelle endringer fra tidligere år blir derfor ikke klart før senere i høst.

– Hvis det viser seg at andre skoler ikke strammer inn på bruken av toppkarakterer. Vil dere fortsette å gjøre det?

– Ja. På bakgrunn av tilbakemeldinger vi har fått tidligere er vi forberedt på at noen institusjoner ikke har tenkt å bruke retningslinjene. Men vi har bestemt oss for å bruke dem uten å tenke på hva andre gjør. Hvis vi blir de eneste som skjerper inn, så blir vi det, sier Gjesdal på NHH.

– Det kan bli urettferdig for studentene deres?

– Noen studenter er redde for det. Men vi tror at arbeidsgiverne vet hvor gode studenter vi har. Vi har allerede gjort en innsats for å informere om den nye praksisen. Alle vitnemålene vil ha informasjon om karaktergivningen før og etter 2015. Karakterfordelingen i faget blir også synlig på karakterutskriften. Det håper vi andre gjør, også. Vi skylder arbeidsgiverne å opplyse om hvordan vi praktiserer karakterskalaen, sier Gjesdal.

– Har dere vært for snille før?

– Det er vanskelig å si. Retningslinjene er jo nye og klarere fra i år. Poenget er ikke å kritisere de som har satt karakterer tidligere, men å vise resultatet av ny praksis, sier han.

Fortsatt mange «meget gode»

– Statistikken er for tung mot A og B. At så mange prosent er fremragende, er neppe sånn det skal være. Det er nok urettferdig overfor de aller beste. C er etablert som en dårlig karakter på masteroppgaven. Målet er at C er karakteren som skal bli brukt oftest, sa NRØA-leder Bjarte Ravndal til DN ifjor.

Innføringen av ny, strengere sensur ga store utslag på masteroppgave-karakterene på NHH. Kilde: NHH
Innføringen av ny, strengere sensur ga store utslag på masteroppgave-karakterene på NHH. Kilde: NHH
Selv om andelen A-er er gått kraftig ned sammenlignet med tidligere år, fikk fortsatt 77 prosent av NHH-studentene A eller B på masteroppgaven i år.

Gjesdal mener de er strenge nok.

– Karakterfordelingen på masteroppgaven bør være annerledes enn på en skoleeksamen. På en masteroppgave får studentene veiledning og det er nesten ubegrenset hvor mye arbeid man kan legge ned i en sånn oppgave for å få god karakter, sier NHH-rektoren.

Også fagpolitisk ansvarlig i studentforeningen på NHH, Kaja Karinsdatter Toset, er fornøyd med resultatene etter årets innstramminger.

- Vi var klar over at andelen studenter som får A skulle gå ned, og derfor ser jeg på det som en fordel at NHH har nådd sitt mål på første forsøk. Da unngår vi en gradvis nedgang uten klare skiller mellom gamle og nye karakterbeskrivelser, sier hun.

- Det er viktig for oss at det kommer tydelig frem på vitnemålet at disse studentene er vurdert etter strengere krav.

Vil du lese flere student- og karrieresaker? Meld deg på DN Talents nyhetsbrev og følg oss på Facebook.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.