Studentforeningen på BI (SBIO) fikk inn nesten 4,5 millioner kroner fra sponsorer og bedriftspresentasjoner ifjor. I år har studentene merket at det er tøffere tider. Dermed er det færre bedrifter som ønsker å profilere seg på studiestedet.

Bedriftsansvarlig Andreas B. Trandum i Karrieredagene på BI sier at interessen har dalt for arrangementet som i år skjer 24. september i Oslo.

– Vi opplever at det fordi det ikke er supergode tider i markedet, er det mange som velger å ikke delta på rekrutteringsarrangementet, sier Trandum.

– Det er lite industri, og en del bedrifter i oljebransjen har selvfølgelig sagt nei i år fordi de nedbemanner. Men det fortsatt en god del bedrifter innen bank og finans, og vi har fått inn mange nye bedrifter i år, sier han.

Les også: - Karrieredagene ville gått konkurs uten oss

På billigsalg

Karrieredagene har nå sendt mail til bedrifter der det heter at «for å fylle de resterende plassene, har vi valgt å redusere årets priser betraktelig – fra 16.500 til 7500».

Trandum sier grunnen er at bedriftene som melder seg på nå ikke rekker å komme med i profileringsmateriellet grunnet lang trykkefrist. De betaler dermed bare for å stå på stand.

– Dette er også blitt gjort tidligere i år, sier Trandum.

Karrieredagene på BI arrangeres av studentene selv og er et av landets største arrangementer av denne typen. Vanligvis har mellom 85 og 100 bedrifter deltatt. Disse betaler for å stå på stand eller ha andre profileringsaktiviteter overfor skolens studenter.

Leder for Karrieredagene, Aksel Husebø, vil ikke si hvor mye de normalt tjener på arrangementet, eller hva årets budsjett er.

– Om man sammenlikner med foregående år, så er vi ikke langt unna å nå budsjettert mål på antall bedrifter. Fjorårets tall var 90 bedrifter, skriver han i en epost.

Færre i Trondheim

I Trondheim blir de årlige Karrieredagene arrangert av studentforeningen Bindeleddet fra 15. til 17. september i år. Leder for arrangementet, Anne Marie Waage Enger, sier det i år blir et noe mindre arrangement – av flere årsaker.

På grunn av nye retningslinjer fra NTNU har de måttet redusere størrelsen på teltet arrangementet foregår i. Dessuten bekrefter hun at de har merket at mange bedrifter har strammet inn.

– Interessen har for så vidt vært større enn vi kanskje hadde trodd, men vi har merket at flere sier de må vente og se, at de må ta en vurdering, eller har takket nei i år, sier hun.

Karrieredagene hadde over 130 bedrifter og 12.000 besøkende ifjor.

– Vi har 115 bedrifter foreløpig, men vi har plass til opp mot 120 og fortsatt tid igjen, sier hun.

Waage Enger vil ikke gå ut med hverken hva det koster for en bedrift å stå på stand, hva slags budsjett arrangementet har eller hva de tidligere har tjent på Karrieredagene.

Pengene foreningen får inn på Karrieredagene og andre bedriftspresentasjoner går til Bindeleddet, som er drevet av studentene ved Industriell økonomi og teknologiledelse (Indøk). Regnskapene til foreningen er hemmelige.

- Overskuddet går til formål som tjener Bindeleddets mål og visjon: å forberede studentene slik at de kan skaffe seg drømmejobben, sier Enger.

Les også: Her fikk «alle» jobb før de var ferdigstudert

Uendret på NHH

På NHHs karrieredag i Bergen er prisene og interessen uendret fra ifjor. Deltakeravgiften ligger på 20.000 kroner per bedrift som rekrutterer i Norge, og hittil er 84 bedrifter påmeldt årets konferanse.

– Vi opplever at interessen er relativt lik tidligere år. Det er likevel noe variasjon i om bedriftene kommer tilbake hvert år, men deltakerantallet på årets karrieredager er omtrent det samme som i fjor, sier Martha Benan Vethe, leder for karrieredagene ved NHH.

Hun har likevel merket at situasjonen i den norske økonomien spiller en rolle i rekrutteringen.

- Vi er oppmerksomme på dagens situasjon, og spente på utviklingen og utfordringene som kan komme, sier Vethe.

Deltar på 8-10 karrieredager

Statoil trapper ikke ned deltagelsen på karrieredager selv om det er nedgangstider i oljebransjen.

- Vi deltar på mellom 8-10 karrieredager frem til jul, det er omtrent samme omfang som i 2014. Det er viktig for oss å rekruttere for kommende år, forteller pressetalsmann Knut Rostad.

Statoil skal ikke delta på BIs karrieredag iår, men Rostad sier det er tilfeldig.

Les også:

Derfor bør du ta opp maks studielån - uten å binde renten

Jus-student Pamir Ehsas (21) har fire deltidsjobber

Bare én av tre unge bruker gullsparing (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.