– Hvor mange her har hørt om Forny2020?

Fra podiet hos Startuplab på Universitetet i Oslo ser næringsminister Monica Mæland (H) et par hender strekke seg sakte i været.

De fleste av de unge gründerne i kontorfellesskapet kjenner ikke til støtteordningen for oppstartsbedrifter som i år er en pott på nesten 200 millioner kroner.

Ordningen retter seg mot ideer som har oppstått i utdannelses- og forskningssektoren, men bare én av fem bedrifter som har fått støtte de siste årene er studenter.

«Vil stimulere de beste»

Nå foreslår Mæland å utvide Forny-programmet, blant annet med en egen pott på 25 millioner kroner øremerket stipender til studenter og nyutdannede.

Dette er en del av regjeringens «gründerpakke» som vil bli lagt frem i forbindelse med forslaget til statsbudsjett for 2016.

Målet med den nye stipendordningen er å få studenter med en god idé til å satse videre på denne, før arbeidsgiverne og de faste lønningsslippene tar dem.

– Vi vil stimulere de beste til å ta sjansen, sier Mæland.

Hun vil med andre ord ha flere som Magnus Haug Wanberg (30), som næringsministeren og finansminister Siv Jensen (Frp) møtte på Startuplab denne uken.

Da Wanberg var ferdig med mastergraden på NTNU for fire år siden, gikk har rett ut i jobb i konsulentselskapet BCG. Han var på god vei til et liv som vanlig arbeidstager. Men så fikk han lyst til å utkonkurrere penn og papir.

Nå har Wanberg sammen med et team jobbet i to år med å utvikle en helt ny teknologi for å lage en digital notatblokk med elektronisk papir.

Nå gjenstår den harde jobben med å kommersialisere teknologien – lage prototyper, bygge en merkevare og skaffe kunder.

«Byråkratisk mareritt»

– Vi har vært i kontakt med Forskningsrådet, og det finnes massevis av penger til forskning og utvikling. Men det er jo et byråkratisk mareritt og veldig vanskelig å navigere, synes jeg. Og ofte er det slik at de støtter deg med halve beløpet – mot at du skaffer den andre halvparten selv. I en tidlig fase er det mye jobb, sier Wanberg.

Prosjektet hans har fått støtte fra Innovasjon Norge i to omganger, og har totalt fått 750.000 kroner i oppstartsfasen.

– Vi har bare møtt velvilje, altså. Men jeg vet at når oppstartsbedrifter møter offentlig byråkrati blir det ofte gnisninger på grunn av kulturforskjeller, sier han.

Uklare kriterier

Forny-støtteordningen styres av Forskningsrådet og pengene deles ut til oppstartsbedrifter som har som mål å kommersialisere forskning og ideer utviklet ved en utdannelses- eller forskningsinstitusjon.

Den nye «junior-potten» skal også rette seg mot universitets- og høyskolemiljøet, uten at det nødvendigvis trenger å ligge årelang forskning bak alle søknadene om støtte. Ifølge Næringsdepartementet blir det opp til Forskningsrådet, som forvalter studentstipendet, å lage de nye kriteriene for å kunne søke.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.