Stort arbeidspress
- Jussen er preget av flink pike-syndromet.
01:14
Publisert:
Dagens Næringsliv har den siste uken satt søkelys på den lave kvinneandelen blant partnerne i norske advokatfirmaer.

Syv av ti som uteksamineres fra jusstudiet i Norge er kvinner, men på partnernivå i de private firmaene glimrer de med sitt fravær.

Med en kvinneandel på 11,4 prosent, havner Oslo i bunnsjiktet i en kartlegging på partnernivå i en rekke europeiske hovedsteder.

- Advokatbransjen henger etter samfunnet generelt. At en mannskultur avler en mannskultur er ikke veldig overraskende. Det er idag en stor overvekt kvinner på jusen, men det har ikke alltid vært sånn, sier jusstudent Simon Torp (23).

Jusstudentene DN har snakket med ved Universitetet i Oslo tror dagens kjønnsfordeling på jusstudiet vil påvirke antall partnere i fremtiden.

- Jeg studerer med mange ambisiøse, flinke jenter, og da er det vanskelig å forstå at det ikke skal gjenspeiles i arbeidslivet, sier Torp.

Les også: Tar oppgjør med machomyter dnPlus

 

Stort arbeidspress

Studentene tror arbeidspresset er stort for jurister generelt, ikke bare partnere.

- Jusen er preget av flink pike-syndromet. Det er så mange flinke, særlig jenter. En naturlig forlengelse av å være på lesesalen 10-12 timer hver dag, vil være å jobbe 10-12 timer hver dag, sier Vilde Kristine Dahl (22).

Hun tror likevel hun vil trives bedre med en «åtte til fire-jobb.»

Les også: – Jeg har hverken vaskehjelp eller butler

Vil ikke bli partnere

Ingen av studentene har klare partnerambisjoner, men det utelukkes heller ikke.

-  Jeg vil ikke bli partner, men jeg ønsker å få en god jobb. Jeg setter pris på verdier som trening, familieliv og venner, som jeg har lest at flere må nedprioritere for å bli partner. Når jeg får barn, blir det ikke aktuelt med tolvtimersdager, sier Dahl.

- Jeg er fortsatt i første avdeling, så det er litt tidlig å si. Jeg tror ikke mange går og planlegger at «jeg skal bli partner», men at det heller er en naturlig forlengelse av å ha vært advokat i flere år, sier Kristin Lødrup Parnemann (22).

Les også: Ofrer venner og trening

- Jentene jobber like hardt, om ikke hardere

- Jeg studerer med mange ambisiøse, flinke jenter, og da er det vanskelig å forstå at det ikke skal gjenspeiles i arbeidslivet, sier jusstudent i tredje avdeling Simon Torp (23).
- Jeg studerer med mange ambisiøse, flinke jenter, og da er det vanskelig å forstå at det ikke skal gjenspeiles i arbeidslivet, sier jusstudent i tredje avdeling Simon Torp (23). (Foto: Adrian Nielsen)
Heller ikke Torp ser på advokatpartner som drømmejobben. Han er mer interessert i å jobbe i det offentlige.

- Jeg forventer å kunne jobbe mye, men det er viktig å kunne forene det med et velfungerende familieliv, trening og venner. Men det er hva jeg gjør på jobben som er viktigst, ikke hvor lenge jeg jobber, sier Torp.

- Er menn villige til å jobbe mer enn kvinner, tror du?

- Ikke på studiet, kommer det kjapt fra Torp.

- Dette argumentet med at kvinner ikke jobber like mye som menn, kjøper jeg ikke. På studiet er det virkelig ikke sånn. Jentene jobber like hardt, om ikke hardere, enn guttene, fortsetter han.

Les også: Hardtarbeidende menn må se seg forbigått av mindrearbeidende kvinner. Bare fordi de er kvinner. Er det likestilling?

 

Guttene mer aktive i timen

Ifølge jusstudentene, skal guttene være mer muntlig engasjert i timene enn jentene.

- Guttene er mer aktive når vi har kurs - mindre klasser - selv om det er færre gutter, sier Torp.

- Guttene prater, mens jentene niskriver, bekrefter Parnemann.

- Det er nok en viktig del av partnerdebatten. Guttene er kanskje mindre redde for å ta feil eller gjøre feil, sier hun.

 

Følg advokatpartnerdebatten:

- Må jobbe døgnet rundt dnPlus

- Advokatkontorene er ikke Ole Brumms honningkrukke

Foreslår fast lønn under permisjon dnPlus

Advokatfeminismen

- Handler om å få være med på klientmøter med de viktigste klientene

Total skivebom

Fikk krav om kvinnelig advokat dnPlus

Her får Julie vite om hun kommer inn på jusstudiet:

Her får hun svaret
Julie Eldøy (19) vil inn på drømmestudiet - og helst fra høsten.
01:34
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.