DN Lørdag presenterte hvordan brødrene Peder og Nicolai Løvenskiold og det private skolekonsernet Anthon B. Nilsen har tatt ut over 100 millioner kroner fra sine statsstøttede privatskoler (DN+).

Med brødrene på eiersiden har den private høyskolen Westerdals Oslo ACT blitt en pengemaskin. Høyskolen er mest kjent for å ha utdannet reklamefolk i en årrekke.

Mandag og tirsdag holdt rektor Bjørn Jarle Hanssen allmøte med studentene ved tre ulike campus.

Han forsøkte å svare på spørsmål fra studentene, men de er ikke fornøyd med svarene.

-  Jeg fikk ikke svar, ikke de svarene jeg hadde trengt, sier film og tv-student Johanna Raita (35).

«Dette har murret i lang tid»

Allmøtet trigget misnøye som ifølge studentene går lenger tilbake enn helgens utbyttesak.

- Det er kjempestor misnøye blant studentene, fra flere linjer. Mange av lærerne tror det stammer fra artikkelen i DN, men det gjør det ikke, dette har murret i lang tid. Misnøyen er selvfølgelig økende når vi oppdager at vår investering ikke går til oss selv, den går rett i lommen på en eller annen millionær, sier Siri Nerbø (29), student på film, tv og lyddesign-linjen.

Misfornøyde studenter

Nerbø og andre studenter stilte flere kritiske spørsmål under tirsdagens allmøte. Det kom blant annet frem at flere av linjene mener de mangler nødvendig utstyr og at studentene synes skolelokalene er for trange.

Theis Roksvåg Pedersen (24), student ved tekst og skribent-linjen, lurer på hvem økningen i studieavgift tjener.

- Hvem nyter godt av de pengene? Det er en dyr skole å gå på, sier han.

Flere av studentene lurer på om fusjonen av skolene NITH, NISS og Westerdals kun er økonomisk motivert.

Les også: Denne skolen skal saumfares dnPlus

Saken fortsetter under bildet

Westerdals-studentene Siri Nerbø (29), til venstre, og Johanna Raita (35) er ikke fornøyd med opplysningene fra skoleledelsen.
Westerdals-studentene Siri Nerbø (29), til venstre, og Johanna Raita (35) er ikke fornøyd med opplysningene fra skoleledelsen. (Foto: Adrian Nielsen)

- Ingenting til eierne

- Det er åpenbart på utsagnene i videoen at vi ikke har nådd frem til studentene med faktaene i denne historien, sier Trond Andresen, kommunikasjonssjef i Anthon B Nilsen.

- Det er mye fokus på «de 100 millionene». Det vi må fortsette å arbeide med å få studentene til å forstå, er følgende: Ikke én krone av salgssummen på 105 millioner er gått i lommene på eierne - hverken Holsts allmennyttige legat eller brødrene Løvenskiold. Alle de 105 millionene befinner seg i undervisningsselskapene. 85 av dem befinner seg på kontoen til de sammenslåtte skolene. 20 millioner ble ved salget betalt til skoledriftselskapet. Ingenting er betalt til eierne som de bruker til private formål. Vi ønsker at studentene bedømmer oss på hvordan vi bruker pengene vi har til skoleutvikling de neste 15 årene - ikke på et helt feilaktig bilde som viser at eierne har tatt ut pengene «til kanapeer og flybensin», sier Andresen.

Les kronikk fra styreleder i Anthon B Nilsen her: Vinklinger og virkelighet dnPlus

Kreativt studentopprør

Etter DNs sak lørdag har Westerdals-studentene publisert og spredt egenproduserte videoer, videospill, bilder og annet, for å uttrykke sin misnøye.

Flere studenter sier de krever flere svar.

Fikk ikke snakke med pressen

Under allmøtet på Vulkan tirsdag fortalte rektor Bjørn Jarle Hanssen at et godt rykte i samfunnet «på mange måter er verdien av en utdannelse.»

DN fikk ikke være tilstede på de tre allmøtene, men i et offentlig tilgjengelig lydopptak fra møtet sier Hanssen:

«Og jeg forstår at dere er frustrerte, jeg forstår at det er mange spørsmål dere ønsker å ha svar på, at det er mye dere ønsker å gi uttrykk for. Men så skal jeg også si det at det er viktig at vi prøver å holde den frustrasjonen oss imellom og ikke tar den ut i pressen. Fordi, som jeg sa: Det verdipapiret dere går ut med her om ett eller to eller tre år - når dere måtte være ferdig - det skal dere ha resten av livet. Og veldig mye av verdien er knyttet også til det omdømmet som vi har.

Så skal jeg love – og det må dere tro meg på – at vi gjør alt det vi kan for at utdanningene som vi gir dere er så gode og så verdifulle og så nyttige som det lar seg gjøre.»

Rektor Bjørn Jarle Hanssen ved Westerdals Oslo ACT, har forsøkt å svare på studentenes spørsmål gjennom tre interne allmøter. Foto:
Rektor Bjørn Jarle Hanssen ved Westerdals Oslo ACT, har forsøkt å svare på studentenes spørsmål gjennom tre interne allmøter. Foto: (Foto: Øyvind Elvsborg)
Studentene har reagert kraftig på det de opplever som «munnkurv».

- Det synes jeg er latterlig når vi er en kommunikasjonsskole og ledelsen flagger åpenhet så mye som de gjør, sier Theis Roksvåg Pedersen (24).

Les også: – En skammelig politisk fallitt dnPlus

 

Ledelsen: «Klønete»

Kommunikasjonssjef på Westerdals Vibecke Osfoss sier skolen tar tilbakemeldingene fra studentene svært alvorlig.

- Vi har forsøkt å svare så godt vi kan i allmøtet, men forstår at saken er kompleks, og mange fortsatt sitter igjen med flere spørsmål. Vi har opprettet en egen epostkonto der vi oppfordrer studentene til å sende alle spørsmål de måtte ha. Svarene publiseres fortløpende på vårt intranett. I tillegg vil vi arrangere flere informasjonsmøter i tiden fremover, sier Osfoss.

- Når det gjelder uttalelser til pressen var vår formulering klønete. Alle våre studenter og ansatte er selvfølgelig velkommen til å snakke med pressen, sier hun videre.

Les også:

Inhabil av frokostklubb dnPlus

Uheldig utbytteforbud dnPlus

– Ganske fiffig gjort dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.