Thorbjørn Kringlebotn Borlaug (23) og Marina Welsh (20) sier karakterpresset på jusstudiet er stort. – Det kommer nok av at alle er vant til å få gode karakterer, og så girer vi hverandre opp. Men alle kan ikke få A, sier Borlaug.
Thorbjørn Kringlebotn Borlaug (23) og Marina Welsh (20) sier karakterpresset på jusstudiet er stort. – Det kommer nok av at alle er vant til å få gode karakterer, og så girer vi hverandre opp. Men alle kan ikke få A, sier Borlaug. (Foto: Gunnar Blöndal)
Det nærmer seg eksamenstid for studenter over hele landet, og jusstudent Marina Welsh (20) forbereder seg til sin andre juseksamen i desember.

– Jeg stresser både før og etter eksamen, og jeg vet at jeg kommer til å lære noe av et kurs. Det er dumt å ikke takke ja når tilbudet finnes, sier Marina Welsh.

Jusstudenten åpner for å ta et av de populære eksamensmestringskursene i løpet av studietiden.

Økt press

13 prosent av studentene i Norge plages av mye eksamensangst, ifølge Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (Shot) for 2014.

At studentene sliter med press og stress i eksamensperioder, kan Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus skrive under på. Stor pågang og lange ventelister har nemlig ført til utvidet åpningstid på seksjonen for psykisk helse.

– Mange opplever økte plager etterhvert som kravene blir enda mer pressende når eksamsperioden nærmer seg, sier Kari Jussie Lønning, leder av SiO Helse ved Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus.

På det meste har det vært fire måneder ventetid for å få hjelp hos psykolog eller psykiater. Nå må studentene vente i to.

– Vi har aldri klart å ta inn alle som henvender seg og ønsker time hos en behandler med en gang. Ventelisten har heller ikke blitt noe kortere ved økt bemanning, sier Lønning.

SiO Helse hadde 11.000 konsultasjoner i 2014, og angstproblematikk er den nest største henvendelsesårsaken, etter depresjon.

Les også: – Jeg har ligget i fosterstilling og grått

Press på embetsstudier

Eksamensangst, redsel for muntlige fremlegg, eksamensstryk og psykiske symptomplager er ifølge Shot-undersøkelsen viktige påvirkningsfaktorer på studiemestring.

Lønning trekker frem embetsstudier, som jus, psykologi og medisin, som studier med ekstra høye krav og der eksamenspresset oppleves særlig stort. Også studenter med krav til kreativ leveranse opplever høy konkurranse og press, mener hun.

Welsh og medstudent Thorbjørn Kringlebotn Borlaug (23) bekrefter at karakterpresset på jusstudiet er høyt.

– Presset kommer nok av at alle er vant til å få gode karakterer, også girer vi hverandre opp. Men alle kan ikke få A, sier Borlaug.

Les også: Menn får best karakterer på jusstudiet

VIDEO: Disse øvelsene gjør eksamenslesingen enklere

Tips trening under eksamensperioden
Disse enkle øvelsene og tipsene kan gjøre det mer skjerpet.
02:22
Publisert:

Dobbelt så mange på kurs

Det finnes dessuten et kurs for det meste. «Ta ordet»-kurs, studiemestringskurs, depresjonsmestringskurs, eksamensangstkurs, selvfølelsesgruppe og ensomhetsworkshop, for å nevne noe.

Mens Studentsamskipnaden i Bergen melder om nokså stabile deltagertall på eksamensmestringskurs, har NTNU doblet antall kursdeltagere siden 2012.

Anne Sølberg Ellingsen, seksjonssjef for studentservice på NTNU, sier doblingen skyldes flere årsaker, blant annet at tilbudet er gjort kjent for flere studenter, og at kursene er blitt mer tilpasset de ulike studieprogrammene. Hun råder studentene til å ha realistiske forventninger til eksamensprestasjoner:

– Shot-undersøkelsene viser at et flertall av NTNUs studenter ønsker å være blant den beste halvdelen på sitt kull. Mange av studentene tror også at de må ha topp resultat på eksamen for å få den type jobb de ønsker seg. Det er positivt at vi har ambisiøse studenter, men det er også viktig at de har en realistisk forventning til egne prestasjoner. Det kreves meget gode karakterer på å komme inn på flere av NTNUs studier, og alle kan ikke være blant de beste på sitt kull, sier hun.

Les også: Bekymret for forventningspresset

Kvinner mest angst

Dobbelt så mange kvinner som menn sliter med eksamensangst og kvinneandelen ser ut til å bare øke også på dette området, ifølge Lønning i SiO Helse.

– Kvinneandelen øker blant dem som søker våre tilbud og tjenester og nå utgjør kvinner to tredjedeler av pasientgrunnlaget på stort sett alle våre tjenesteområder, sier hun.

Welsh sier hun ikke sliter med eksamensangst, men hun har noen metoder for å mestre både stress og arbeidsmengde.

– Jeg lager alltid tankekart, da jeg liker å se alt for meg. Da får jeg bedre oversikt, sier hun.

Les også: Slik står du på eksamen

Slapper av før eksamen

Marina Welsh og Thorbjørn Kringlebotn Borlaug går andre semester på jusstudiet og har eksamen nummer to i desember. Før den tid planlegger de å skaffe seg god oversikt over pensum og er enige om ett klart tips til andre studenter.

– Slapp av siste dagen før eksamen, sier Borlaug.

– Ifjor dro vi en gjeng på Kaffebrenneriet og snakket om alt annet enn eksamen. Jeg tror det er viktig å koble helt av rett før, fortsetter han.

Welsh er enig.

– Det du pugger siste kvelden før eksamen, husker du ikke uansett. Og du får bare mer nerver av å stresse dagen før, sier hun.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.