Til tross for lange ventelister på høsten står flere hundre studentboliger tomme halve året i Bergen. Mange av boligene er nemlig forbeholdt utvekslingsstudenter, som i stor grad flytter hjem igjen i desember etter å ha studert i Norge på høsten.

I Riksrevisjonens rapport om forvaltningen av statlige selskaper, som ble lagt frem denne uken, beskrives dette som uheldig og dårlig utnyttelse av ressurser.

– Det er vi selvfølgelig helt enige i. Men vi vet at SiB jobber mye med det, og har hatt god dialog med dem om hva som kan bidra til å fylle opp boligene, sier Linnea Reitan Jensen, leder av Velferdstinget i Bergen.

Administrerende direktør i SiB Per Kristian Knutsen er heller ikke glad for at så mange hybler ikke er i bruk etter nyttår.

– Det har vært en veldig prioritert oppgave å bedre belegget. Det går direkte på vår bunnlinje også. Vi hadde en styresak tidligere i år på dette og har derfor en presis analyse av det man kan kalle «lekkasje» av belegg. Det skyldes ubalansen som oppstår når vi har internasjonale studenter på korttidsopphold, sier Knutsen.

Ubalansen er størst på studentbyen Hatleberg ved Norges Handelshøyskole (NHH). Der er det 140 til 150 færre internasjonale studenter på våren enn på høsten. Omtrent like mange hybler står ledige på våren.

Ikke lenger garantert bolig

Derfor har SiB-styret nå bestemt at antallet utvekslingsstudenter på NHH som er garantert bolig, skal reduseres til antallet studenter som er her på vårsemesteret.

Samme problemstilling gjelder også andre steder, men Knutsen sier de har klart å opprettholde et høyere belegg her.

Les også: Bergen dårligst på hybler til nye studenter

Vil bo i sentrum

Studentsamskipnaden i Bergen (SiB) sliter med å finne nye leietagere som kan ta over ved nyttår. Norske studenter som flytter inn i januar må nemlig ut igjen til sommeren for å gjøre plass til nye, internasjonale studenter. Dessuten:

– Studentene vil bo i sentrum. Hatleberg ligger lenger på utsiden. Selv om det er billig er det ikke nok å friste med, sier Knutsen.

Riksrevisjonen påpeker i rapporten at SiB hadde et underskudd i boligdriften. Studentsamskipnaden taper leieinntekter på tomme hybler, men Knutsen avviser at driften går i underskudd.

– Isolert sett er det riktig at boligvirksomheten gikk 13 millioner kroner i underskudd i 2014, men det er fordi vi måtte ta en avsetning på 25 millioner kroner i forbindelse med en rettssak. Vi tjener absolutt penger på boligvirksomheten, sier han.

Rettstvisten handler om erstatningskrav i forbindelse med byggingen av studentboliger på Grønneviksøren. Prosjektet ble to år forsinket og 200 millioner kroner dyrere enn planlagt på grunn av en konstruksjonsfeil. SiB tapte søksmålet mot Multiconsult og Norsk Betongindustri tidligere i år og ble dømt til å betale saksomkostningene. Saken er anket.

Les også: Vil leie ut pendlerhotell til oljebransjen dnPlus (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.