Det nærmer seg eksamenstid for studenter over hele landet, og 13 prosent av studentene i Norge plages av mye eksamensangst, ifølge Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (Shot) for 2014.

Les mer om eksamensangst: - Jeg har ligget i fosterstilling og grått

Eksamenspress er også en av årsakene til at Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus nå har utvidet rådgivningsapparatet.

Studentservice ved NTNU har laget følgende råd for en mer overkommelig eksamenstid:

Skaff deg oversikt

Ta opp igjen læringsmål, tema for forelesningene og tidligere eksamensoppgaver. Det kan gi en pekepinn om hva som er ekstra viktig.

Strukturer emnene

Gjerne visuelt i tankekart. Det kan hjelpe deg å huske bedre og se sammenhenger mellom ulike temaer.

Planlegg i ukeplaner og dagsplaner

Hvilke emner skal du studere når? Legg også inn hyggelige aktiviteter som innebærer å treffe andre og å trene. Det gir påfyll og energi. Planer hjelper deg å se hva du skal gjøre når, få ting unna og kjøre ditt eget løp slik at du ikke trenger å stresse med alt de andre gjør.

Varier arbeidsmetodene

Variasjon hjelper deg å huske bedre og å holde motivasjonen. Les, lag sammendrag, strukturer i tankekart, fortell til andre, lag studiegrupper, se relevante filmsnutter, les lettleste artikler om emnene og gjør gamle eksamensoppgaver. Det siste gir deg oversikt over hvordan man stiller spørsmål i oppgavene og hvor lang tid du bruker på å løse besvarelsene.

Ta pauser

Det hjelper deg å arbeide konsentrert når du arbeider og kan virke prokrastinerings-hemmende. Kanskje kan du prøve å lese i intervaller?

Les nøye og disponer

Les hele oppgavesettet før du begynner å skrive. Lag disposisjoner, slik at strukturerer besvarelsen best mulig. Begynn med det du kan - da kan det du ikke husker løsne. Får du jernteppe - luft eksamensvakten, kom tilbake og skriv stikkord på et blankt ark. Tenk at du skal kunne forklare det du skal skrive om så enkelt som til et lite barn.

VIDEO: Disse øvelsene gjør eksamenslesingen enklere

Slik takler du eksamensperioden
Disse enkle øvelsene og tipsene kan gjøre det mer skjerpet.
02:22
Publisert:

Trond Torke, personlig trener i SiO Athletica.

Les også på DN.no/talent:

Droppet forelesninger, fikk toppkarakterer

Får refs for tomme hybler  

Bekymret for forventningspresset

Fortsetter å granske Westerdals dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.