Torsdag 19. november avslørte Kapital at Telenor-sjef Sigve Brekke hadde oppgitt en grad han ikke har fullført på cv-en sin.

Men cv-pynting er ikke så uvanlig, heller ikke blant yngre jobbsøkere.

– De er nok ikke så kritiske til formuleringene i cv-en sin. Vi driver dessuten medieovervåkning og finner mange eksempler på forum der man diskuterer hvordan man best skal manipulere cv-en sin. Vi ser at mange gjør det, og de som er 18, 19 eller 20 år skjønner nok ikke konsekvensen av å bli tatt. De kan være mindre reflekterte, sier Hans Erling Stausland, administrerende direktør i Nokas-eide Semac.

Hans Erling Stausland, administrerende direktør i Nokas-eide Semac reagerer på at mange unge, nyutdannede jobbsøkere pynter på cv-en.
Hans Erling Stausland, administrerende direktør i Nokas-eide Semac reagerer på at mange unge, nyutdannede jobbsøkere pynter på cv-en. (Foto: Per Ståle Bugjerde)
Selskapet tilbyr å sjekke bakgrunnen jobbsøkere oppgir at de har.

Oppjusterer karakterer

Bakgrunnssjekk er ofte det siste steget før ansettelse. Sjekken består av en verifisering av informasjon som er lagt frem av jobbsøker, og sikkerhetsrelatert informasjon. Stausland har ikke tall for unge, nyutdannede alene, men han fortelle at 19 prosent av jobbsøkerne får anmerkninger i bakgrunnssjekken.

Ofte er ikke anmerkningene så alvorlige, men så mange som 15 prosent av finalekandidatene blir ikke ansatt som følge av en slik bakgrunnsrapport.

– Det er høye tall, og tenk, da har man vært gjennom hele rekrutteringsprosessen allerede, sier han.

– Hva er vanligst å pynte på i cv-en?

– Mange oppgraderer ansvarsområdet sitt. For eksempel skrive at man var butikksjef, men teknisk sett var du bare det de siste seks månedene. Mange skryter på seg ekstra fag, men det er mer normalt å oppjustere karakterene sine, sier han.

Stausland vet at det finnes jurister som ikke er jurister og ingeniører som slett ikke er ingeniører.

– Jeg kjenner til en sak der et selskap ansatte en ingeniør. Så falt plutselig deler av tak og vegger sammen i et prosjekt han hadde ansvar for, og de fant ut litt for sent at han ikke var ingeniør. Juks kan altså få alvorlige konsekvenser, sier han.

Les også: - Janteloven kan hindre unge i å finne drømmejobben

– Mer upresise

Robert Leite i selskapet Meditor, som også driver med bakgrunnssjekking, er enig i at unge bør være nøyere i søknadsprosessen.

– Vår erfaring har ofte vært at unge mennesker har vært mer upresise eller ufullstendige, fordi de ofte ikke har vært i så mange rekrutteringsprosesser, og derfor ikke helt har hatt taket på hva som bør være med i cv-en, sier Leite.

DNB sjekker alle eksterne søkere, og forbereder dem på det allerede i stillingsannonsen.

– Vi opplever at cv-pynting nesten ikke forekommer lenger og dette skyldes nok at vi i alle stillingsutlysninger de siste par årene har gjort oppmerksom på at vi foretar bakgrunnssjekk, sier rekrutteringssjef Glenn Menkin.

- Legg vekt på målene

Hodejeger Nicholay Tehrani i rekrutteringsselskapet Navigio sier at cv-en anses som et støttedokument, men understreker at kandidater bør være klar over at påstander i både cv og intervjusituasjon ofte blir etterprøvd senere i prosessen.

Nicholay J. Tehrani leder det nordiske konsulentselskapet Navigio. Han mener unge arbeidssøkere bør legge vekt på potensial og mål.
Nicholay J. Tehrani leder det nordiske konsulentselskapet Navigio. Han mener unge arbeidssøkere bør legge vekt på potensial og mål. (Foto: Kjersti Binh Hegna)
Han har følgende råd til unge arbeidssøkere med litt begrenset erfaring:

- Kandidater med mindre erfaring bør legge mer vekt på hva de mener er deres potensial, personlighet og mål. Det kan også være fornuftig å vise til gode, akademiske resultater. For eksempel ville jeg ha trukket frem en relevant semesteroppgave eller fagemner som matcher stillingen eller selskapet godt. Alle aktiviteter utenfor skolen er også positivt, som arbeid i studentorganisasjon, frivillig arbeid eller en deltidsjobb, sier han.

Les også:

Ukritiske på nett

Ifølge Stausland i Semac er det ikke bare cv-pynting bakgrunnssjekken avdekker. Også bilder på sosiale medier kan hindre deg i å få drømmejobben.

– Når man søker jobb og det finnes et bilde av deg på sosiale medier der du ligger på bilen med cannabisblad på T-skjorten og røyker bong, kaller jeg det et dårlig utgangspunkt. Mange unge jobbsøkere er ukritiske på sosiale nettverk, så det ikke sjelden vi finner slike dumme ting, sier Stausland.

Les også:

Politikerne på Stortinget om Telenor-sjef Sigve Brekkes påståtte cv-juks: – Ikke en privatsak dnPlus

Menn som ikke samarbeider med kvinner på jobb, diskriminerer mest: Vil kurere kvinneskrekk dnPlus (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.