LONDON. Ingvild Steen Peersen (23) og Josefine Kitmitto (21) kommer gående fra nærmeste undergrunnstasjon. Skrittene over Trafalgar Square er målrettede.

Jentene har studert i London i flere år, og begge stortrives i den britiske hovedstaden. Det er bare én hake: I takt med kronesvekkelsen, har jentenes utgifter skutt i været.

- Nå vurderer jeg å reise hjem. Det blir rett og slett for dyrt, sier Kitmitto. Hun er snart ferdig med bachelor, og vurderer dermed å ta master hjemme i Norge.

Studentene har allerede lagt om forbruksvanene.

- Jeg går mye sjeldnere ut på byen. Også har jeg begynt å handle på Lidl og 99p store. Det gjorte jeg aldri før, sier Peersen.

Da 23-åringen kom til London i 2011 kostet pundet rundt 8,3 kroner. Den siste tiden har ett pund kostet rundt 13 kroner.

Nye valutaregler

Både Peersen og Kitmitto sitter i Ansa-styret i London. President Jakob Aure synes det er trist å høre at studenter sliter.

-  Den siste tiden har også vi blitt kontakt av studenter fra USA og Storbritannia som vurderer å reise hjem fordi det er blitt for dyrt, forteller utenlandsstudentenes sjef til DN.

- Litt av problematikken er at skolepengene har økt samtidig som norske kronen har svekket seg. Det blir en dobbelt effekt, tilføyer han.  

Nye regler justerer støtten fra Lånekassen for endringer i kronekursen ut fra gjennomsnittskursen måneden før støtten utbetales (se faktaboks).

Aure understreker at ordninger hjelper litt, men ser samtidig store svakheter.

- Ordningen plukker for eksempel ikke opp valtaendringer som går over flere år, slik vi har sett nå, sier Aure.

Ifølge London-studentene innebærer valutajusteringen kun småpenger i forhold til den faktiske utgiftsveksten.

- For meg utgjorde dette rundt 3000 kroner i år. Det er latterlig lite, mener Peersen.

Venter normalisering

Etter bunnen i februar 2013, har pundet styrket seg med 60 prosent mot norske kroner.

- Oppsvingen i britisk økonomi har overrasket positivt. Resultatet har vært en stadig sterkere valuta. Med kronesvekkelsen i tillegg, har vi gått fra historisk lave nivåer til nær historisk høye nivåer, sier valutaanalytiker Magne Østnor i DNB Markets til DN.

Han venter at pundet vil styrke seg ytterligere, etterfulgt av en gradvis svekkelse mot kronen.

Valutaanalytiker Ole Håkon Eek-Nilsen i Nordea Markets tror pundet holder seg sterkt mot kronen «en god stund».

- Først i 2017 ser vi for oss en normalisering mot rundt 12, sier han.

Se prognosene nederst i saken!

Går til skolen

Peersen legger til at utleieprisene i London også har steget betraktelig de siste årene. Både hun og Kitmitto har begynt å gå til skolen for å slippe å kjøpe månedskort for offentlig transport.

- Det tar én time hver vei, utbryter Peersen

- Ville dere valgt London med dagens valutakurs?

- Nei - ikke for å gå på en skole hvor jeg betaler 20.000 pund i året, svarer Peersen, som går tredje året maskiningeniør på University College London.

Kitmitto studerer jus på University of East London. Hun er usikker på om hun ville valgt det samme i dag. 

- Det hadde nok ikke vært like lett å velge det med dagens valutakurs som det var da jeg dro ned. Da lå pundet på rundt 10, vedgår hun

Dette venter analytikerne*:

*Pundet står i skrivende stund i 12,86 kroner

Se DNtv: Sitter du krumbøyd over et tastatur akkurat nå?

 

Sitter du krumbøyd over et tastatur akkurat nå?
Her er tre enkele og effektive øvelser du kan gjøre med det samme for å motarbeide kontorkroppen og få god holdning.
01:58
Publisert:

Les også:

Overraskende vinnere i årets store test av juleøl 

3200 kroner? Også var dette alt vi fikk?

Flyttet fra Silicon Valley: - Det koker jo om dagen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.